PASPATUR`UN CANLANDIRILMAYA İHTİYACI VAR - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

PASPATUR`UN CANLANDIRILMAYA İHTİYACI VAR

Haber Tarihi: 09.12.2013

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının üyelerinin sorunlarını ilk elden toplamak ve üyelerinin sorunları karşısında geliştirdiği çözüm önerilerini anlatmak için her yıl düzenli olarak yaptığı toplantıların bölgesel toplantıların altıncısı 24 üyenin katılımı ile 06.12.2013 tarihinde saat 14.30’da Paspatur'da Makara Bar'da yapıldı.

Toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu üyesi Ömer Eriz, FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin  ve Cumhuriyet ve Karagözler mahallelerinden FTSO üyeleri katıldı.

Toplantıda yaşanan sorunların yanında oldukça kötü duruma geldiği belirtilen Paspatur Çarşısının canlandırılması için gerekenler ön plana çıktı.Toplantıda öne çıkan konu başlıkları Paspatur Çarşısının canlandırılması,    şehir içi ulaşım sorunu ( ring seferleri, şehir merkezinin yayalaştırılması  ve otobüs park yeri ),müzik yayınları telif hakları konusunda işletmelerin yapılabilecekleri,FTSO binası hakkında öneriler ile kış turizmin geliştirilmesi  oldu.

Açılış konuşmasında Akif Arıcan, FTSO olarak üyelerin yanında olduklarını göstermek istediklerini belirterek, üyelerin sorunlarının belirlenmesi ardından sorunların çözümü için çaba sarf edeceklerini dile getirdi. Oda olarak yapılacak çalışmalarda belirlenen bu bölgesel sorunların veri olarak kullanılacağını belirten Akif Arıcan , "Önümüzdeki yıl neler yapılmalı,  ticaretimizin turizmin daha iyiye gitmesi için nelerin yapılması gerektiğini konuşmaya geldik. Fethiye'nin turizminin  ve ticaretinin gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. Turizmde kalite yükselmiyor. Yat marina , kruvaziyer iskele yapılsa, Fethiye Körfezi temizlenerek denize girilebilse, Kaya Köyü turizme açılsa Fethiye'nin ekonomisi2-3 kat büyür. Bunu bizim söylememiz yetmiyor. Birlik olarak mücadele etmeliyiz. Bu sayede sorunları çözebiliriz."dedi. Konuşmasında oda faaliyetleri hakkında da  bilgiler veren Arıcan teleferik projesinde son aşamalara gelindiğini,  Ankara bürokrasisi nedeniyle gecikmeler yaşandığını, gereken tüm izinlerin alındığını bakanlığın onay vermesinden sonra ihale aşamasına geçilebileceğini söyledi.

FTSO olarak öncülük ettikleri Fethiye İşletme Fakültesi, Akreditasyon ve Mükemmellik modeli gibi çalışmalar hakkında bilgi veren Arıcan, Paspatur'da bulunan FTSO'ya ait binanın denetimler sonucunda depreme dayanıksız çıkması nedeni ile ruhsatının alınmasının ardından kısa sürede yıkılarak yeni binanın yapımına başlanacağını ve turizm sezonu başlamadan tamamlanacağı bilgisini verdi. Arıcan soru üzerine binanın prensip olarak içinden çıkan kiracılara öncelik tanınacağını belirterek " Yeni rayiç bedelini belirleyip önce eski kiracılarımıza teklif edeceğiz" dedi.

Toplantıya katılan FTSO üyeleri sorun ve beklentilerini sıralarken, binanın yapımının kısa sürede tamamlanmasını isteyerek "Paspatur zaten ölmüş durumda binanın yapımı geç kalırsa daha da kötü olur . Binayı bir an önce tamamlayın "dediler.

Toplantıda sıra ile katılımcılara tespit ettikleri sorunları ve çözüm önerilerini dile getirmeleri için söz verildi.

Muğla yolunda Çiftlik yol kavşağında Ölüdeniz tabelasının konmasının yanlışlığına değinen bir işletmeci, tabela Çalış'ı gösteriyor. Bu tatilcileri yanıltıyor, kaldırılması lazım dedi.

Paspatur ve çevresinde tur otobüsleri için duracak yer olmaması nedeniyle ciddi sıkıntı yaşadıkları belirten işletmeciler "Tur otobüsleri turist getiriyor, duracak yer yok. Yaz aylarında otobüslerden gelecek turistlerin Çarşıyı canlandırması için 2-3 otobüsün bekleyeceği bir yer ayrılmalı dediler.

Bölgenin en büyük sıkıntısının pazaryeri ve ulaşım olduğunu belirten işletmeciler " Bizim işletmelerimizi denetlemeye 7-8 kişi geliyor . Aklınıza gelecek her konuda denetleme yapılıyor. Yapmalarında da sakınca yok . Pazaryerinde ise bir altın satılmıyor. Oradaki işletmelerde bizim denetlendiğimiz gibi denetleniyor mu? Orada nasıl bir uygulama var. Açıkta yiyecek satılıyor doğru dürüst mutfakları bile yok" diyerek denetim konusundaki gördükleri farkları dile getirdiler.

Paspatur Çarşısının M.Ö 4 yy'a kadar geriye giden bir tarihi olduğunu söyleyen işletmeciler FTSO yayınlarında Paspatur Çarşısının tanıtımı için destek istediler.

FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, trafik sorununun çözümü amacı ile yapılan çalışmalarda şehir merkezinin yayalaştırılması, ulaşımın ring sistemi ile sağlanması gerektiği konusunda odamızın önerisinin  meslek komiteleri müşterek toplantısında  dile getirildiğini   belirtti.

Toplantıda müzik yayını yapan işletmelere yüksek meblağda telif hakkı ödenmesi için ciddi baskı yapıldığı belirtilerek bu konuda neler yapılması gerektiği soruldu.FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, yasaya göre müzik yayının ticaretin bir parçası sayılması nedeni ile telif hakkı ödenmesinin zorunlu olduğunu belirterek "Üyelerimize indirimli ücret ödenmesi konusunda girişimlerimiz oldu ancak müzik meslek grupları kabul etmedi. Biz FTSO olarak anonim müziklerden bir cd hazırlayıp üyelerimize dağıtalım dedik ancak bu kez tüm Fethiye 'de aynı müzikler çalacak, nasıl bir sonuç çıkar bilemediğimiz için henüz bu işe kalkışmadık" dedi.

Füsun Şahin sigara ve alkol ruhsatların ayrılması hakkında bir yönetmelik değişikliği olduğu bilgisini vererek FTSO yayınlarından gelişmelerin takip edilebileceği bilgisini verdi.

İşletmeciler daha önce kavşaklarda "Paspatur Old City" yazan tabelalar bulunduğunu belirterek, kaldırılan tabelaların yeniden konmasını istediler.

Toplantıyı kapatan Akif Arıcan son olarak Ocak ayında Büyükşehir Yasasının Fethiye'ye ne getirip ne götüreceğinin anlatılacağı bir konferans düzenleyecekleri bilgisini verdi.

Toplantı  yaklaşık 1,5 saat sürdükten sonra sona erdi.