Sanayi sitesinin sorunları FTSO’nun bölgesel toplantısında konuşuldu - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Sanayi sitesinin sorunları FTSO’nun bölgesel toplantısında konuşuldu

Haber Tarihi: 22.05.2024

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) Sanayi Bölgesel toplantısında, küçük sanayi sitesi ve otogarda faaliyet gösteren işletmelerin sorunları görüşüldü.  Toplantıda küçük sanayi sitesinin taşınması, eleman sıkıntısı, trafik ve park sorunu ile güvenlik problemi konuları gündeme geldi.

Sanayi bölgesinin ve işletmelerin sorunlarının çözüm önerileriyle birlikte değerlendirildiği toplantıya, Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Veli Uysal, FTSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası (FESO) Başkanı Mehmet Soydemir, Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürü Sadık Bağlan, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Dim, Yönetim Kurulu Üyeleri Süleyman Uysal, Süleyman Kaya ve Halil İbrahim Öztürk, FTSO Meclis Üyeleri Fatih Tunç, Kadir Kurt ve Nihat Oran ile sanayide ve otogarda faaliyet gösteren çok sayıda firma sahibi ve temsilcisi katıldı.

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada ülke ekonomisinde yüksek enflasyon ortamından kaynaklanan tüm zorluklara rağmen Fethiye iş dünyasının üretmeye, bölge ve ülke ekonomisine katkı yapmaya devam ettiğine dikkati çekti.  Osman Çıralı, “Eli taşın altında olan üyelerimizin yaşadıkları sorunları yakından takip ediyor, çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçerek, taleplerinizi iletiyoruz. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bölgemizdeki ticari hayatı kolaylaştırmak, üyelerimize daha kaliteli hizmet sunmak amacıyla çalışmaya devam ediyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası ve Esnaf Odası olarak biz icracı değil, ricacı konumdayız. Odalar olarak bizim görevimiz; bu konuda lobi yapmak, bu işte yetki sahibi kamu kurum ve kuruluşlarının dikkatini çekmek.” dedi.

Çıralı: “Sorunların çözümü için çalışıyoruz”

Fethiye’nin son yıllarda hızla büyümesiyle, küçük sanayi sitesinin şehir içinde kaldığını ve fiziksel koşulları her geçen gün daha da zorlaştığını vurgulayan Başkan Çıralı, şöyle devam etti:

“Sanayide bulunan ve değişik iş kollarında faaliyet gösteren işletmelerimiz ne yazık ki üretime uygun çevresel koşullara, altyapı ve üstyapı tesislerine sahip değil. Mal indirme/yükleme esnasında trafik ve otopark sorunu da had safhada. Özellikle imalatçı firmalarımız, üretim kapasitelerine göre daha geniş alanlara ihtiyaç duyuyorlar. Ama ne yazık ki genişleme imkanları yok. Değişik bölgelerde depolar kiralıyorsunuz. Bu sorunlar yıllardır gündemde ama bir adım atılamadı. FTSO ve Esnaf Odası olarak üyelerimizden gelen sorunlarla ilgili üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Üye İlişkileri Sorumlumuz, sanayi bölgesindeki üyelerimizin büyük çoğunluğunu tek tek ziyaret etti, faaliyetlerimiz hakkında bilgi verdi, sorunlarınızı tek tek not etti. Bu ziyaretlerde de işletmelerin yer darlığının yanı sıra sokakların darlığı, çöp kayteynırları ve güvenlik en önemli sorunlar olarak öne çıktı.

Sanayi bölgesindeki üyelerimizin yaşadığı sorunları kayda almak ve çözümü için yapılması gerekenlere dikkat çekmek amacıyla GEKA’dan da destek alarak, 2021 yılında Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Raporu hazırladık ve yayınladık. Gerek fizibilite etüdü raporumuzu gerekse siz üyelerimizden bize iletilen sorun ve talepleri, Fethiye Belediyesi ve ilgili kurumlarla paylaşıyoruz.

Esnaf Odamızın da bu konuyla ilgili çalışmaları var. Biz Odalar olarak üzerimize düşeni yaparak, durumu her yönüyle ortaya koyan rapor hazırlayarak ilgili kurumlara ilettik. Bundan sonraki aşama yeri belirlemesi. Aslında en büyük sorun da bu. Fethiye’de arsa, arazi fiyatları çok pahalı. Devletin bölgemizdeki arazilerinin çoğunluğu orman olduğu için yer bulmak çok zor. Orman da sanayi sitelerine yer tahsisi yapamıyor.

31 Mart’ta seçilen tüm belediye başkanlarımızla önümüzdeki 5 yıl boyunca bölgemiz için hep birlikte uyum içinde çalışacağımıza inanıyorum. Sanayide faaliyet gösteren siz üyelerimizin çözüm bekleyen sorunlarını her platformda kendilerine hatırlatmaya devam edeceğiz.”

Sanayi sitesinin taşınması için kooperatif kurulacak

Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir de toplantıda yaptığı konuşmada küçük sanayi sitesinin taşınması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, FTSO ve FESO önderliğinde bir kooperatif kurulacağını söyledi.

Toplantıda daha sonra söz alan küçük sanayi sitesi ve otogarda faaliyet gösteren işletme sahipleri sorunlarını dile getirdi. Mevcut sanayi sitesinin ihtiyaçlarını karşılamadığını kaydeden firma yetkilileri üretim tezgahlarını koyacak yeterli alan bulunmamaktan; üretim yaptıktan sonra yeterli depo alanına sahip olamamaktan şikayetçi oldular.

Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Veli Uysal ve Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürü Sadık Bağlan katılımcıların sorunlarını not alırken, FTSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FESO Başkanı Mehmet Soydemir ile FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Uysal işletme sahiplerinin sorularına cevap verdi.