SEYDİKEMER BÖLGESEL TOPLANTISI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
Loading...
Haber Galerisi

SEYDİKEMER BÖLGESEL TOPLANTISI

Haber Tarihi: 12.12.2018

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Seydikemer Bölgesel Toplantısı’nda, Seydikemer sorunları ve çözüm önerileriyle birlikte görüşüldü. Seydikemer’e 3 müjde veren FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Seydiler Kilimi için coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Alabalık ve domates için de markalaşma çalışmaları hızlandı” dedi.

Seydikemer Esinti Restoran’da düzenlenen bölgesel toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu üyeleri Fatih Tufan, Ramazan Dim, Emre Başaran, Halil İbrahim Öztürk, FTSO Meclis üyeleri Ramazan Gümüşhan, Akif Milaslıoğlu, Aydın Ertemli, Selamettin Yılmaz, Erol Aksoy, Ozan Altıok, Kerim Arslan, Seydikemer Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Ali Türkan, Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Harun Sağır, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak ve çok sayıda Oda üyesi katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan FTSO Başkanı Osman Çıralı, yeni yönetimin göreve geldiği günden bu yana yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Seydikemer’i Fethiye’den ayrı tutmadıklarını vurgulayan Osman Çıralı, Agritech Fethiye Tarım Fuarı, World Travel Market ve Travel Turkey’de Fethiye ve Seydikemer’in tanıtımını bir bütün olarak ele aldıklarını kaydetti. Seydikemer’in her ne kadar bir tarım bölgesi olarak önce çıksa da alternatif turizm potansiyeli açısından zengin olduğunun altını çizen Çıralı, hazırladıkları 4 yıllık stratejik planda, çalışma planında, Seydikemer’de alternatif turizmin geliştirilmesi konusuna ağırlık vereceklerini kaydetti.

Turizm fuarlarının yanı sıra farklı tanıtım uygulamaları da yaptıklarını ifade eden Osman Çıralı, “29 Temmuz’da Rusya, Almanya, Fransa, Kanada, Güney Kore, İsviçre gibi çeşitli ülkelere mensup Dünya Hava Sporları Federasyonu FAI’nin yetkililerini bölgemizde ağırladık. 2020’de yapılacak Dünya Hava Oyunları Türkiye’de yapılacak. Biz de bu organizasyonun bir ayağının Babadağ’da yapılması için lobi faaliyetleri yürüttük. Girişimlerimiz çok şükür olumlu sonuçlandı. Geçtiğimiz Temmuz ayında Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte Çinli Medya Mensuplarını bölgemizde ağırladık. Temmuz ayında bölgemize gelen iki farklı grupla da görüşme fırsatımız oldu. Çinli turistlerin beklentilerini aldık. Bu çalışmalarımızın meyvelerini alıyoruz. Her geçen gün bölgemize gelen Uzak Doğulu turist sayısı artıyor” ifadelerine yer verdi.

Üyelere yönelik 7 indirim protokolü imzaladıklarını kaydeden Çıralı, “Göreve geldiğimiz günden bu güne kadar, üyelerimizin iş ve özel yaşamlarında ihtiyaç duydukları hizmetleri daha ucuza alabilmesi için protokoller imzalıyoruz” dedi.

Çıralı: “12 bilgilendirme toplantısı düzenledik”

Oda tarafından düzenli olarak kurumsal ve kişisel gelişim eğitimleri verildiğini ifade eden Çıralı, “Bildiğiniz gibi eğitim planlarımız yıllık olarak belirleniyor ancak yıl içerisinde özellikle iş dünyasını ilgilendiren yasalarda değişiklikler olabiliyor. Biz de üyelerimizin bu değişiklikleri yakından takip edebilmesi için mümkün olan en kısa sürede, alanında öne çıkan isimlerin konuşmacı olduğu bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana 12 tane bilgilendirme toplantısı düzenledik” diye konuştu. Çıralı, bu bilgilendirme toplantıları içinde en çok ilgi çekenlerin imar affını da konu alan “Vergi ve SGK Borçlarının Yapılandırılması ve İmar Barışı Hakkında Bilgilendirme” toplantısı, SGK İstihdam Teşvikleri bilgilendirme toplantısı ve “Turizmin 12 Aya Yayılması ve Alternatif Turizm Etkinlikleri” konulu panel olduğunu söyledi.

11 farklı eğitime toplam 373 kişi katıldı

Oda tarafından verilen kişisel ve kurumsal gelişim eğitimlerinin de devam ettiğini kaydeden Çıralı, “Biliyorsunuz Odamızda senelerdir kurumsal ve kişisel gelişim eğitimleri veriliyor. Ancak bunlar üyelerimize de herhangi bir vatandaşa da aynı ücret karşılığında veriliyordu. Göreve geldiğimizde yaptığımız ilk uygulamalardan biri üyelerden eğitim ücreti alınmasını kaldırmak oldu. Göreve geldiğimiz günden bu yana da 11 farklı eğitim düzenledik. Bu eğitimlere 373 kişi katıldı” dedi.

Üyelerin artan kredi faizlerine karşı uygun faizli kredi kullanabilmesi için mümkün olan en yüksek kaynağı ayırdıklarını ifade eden FTSO Başkanı Osman Çıralı, 2018 yılında toplam 1 milyon 450, Bin TL kaynak ayrıldığını ve FTSO üyelerine toplamda 28 milyon liranın üzerinde kredi imkânı sağlandığını anlattı.

Pek çok iş koluna, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu geldiğini kaydeden Çıralı, şöyle devam etti:

“Bildiğiniz gibi tehlikeli iş kollarına ait pek çok meslekte mesleki yeterlilik belgesi bulundurma zorunluluğu getirildi. Bu belgeyi tanınan sürelerde almayan kişilere ve işverenlere ceza uygulanıyor. Biz de Oda olarak üyelerimiz bu yükümlülüğü yerine getirebilsin diye sınavlar düzenliyoruz. Nisan ayından bu yana 2 Kez Motorlu taşıt alım satım sınavı yaptık. Sınavlara toplamda 133 kişi başvurdu.  İlk sınavda 40 kişi başarılı oldu. Belgelerini onlara dün verdik. İkinci sınav sonuçları Aralık sonunda belli olacak. Sizin iş kolunuzda da mesleki yeterlilik belgesi bulundurma zorunluluğu varsa Odamıza başvurabilirsiniz”

Seçim öncesi Seydikemer’e Ofis açma söz verdiklerini hatırlatan Osman Çıralı, seçim sonrası bu sözü yerine getirdiklerini, her Cuma günü bir Oda personelinin Seydikemer Esnaf ve Sanatkârlar Odasındaki Destek Ofisinde görevlendirildiğini söyledi. Üyelerin istedikleri zaman FTSO hizmet binasındaki KOSGEB temsilciliğini arayarak ya da ziyaret ederek de bilgi alabileceğini kaydeden Çıralı, Nisan ayından bu güne kadar 106 KOBİ’ye danışmanlık hizmeti verildiği bilgisini paylaştı. Çıralı, Destek Ofisinden aidat tahsili yapılamadığını ama Odaya gelmeden ödeme yapmak isteyen üyelerin Oda web sitesinden ödeme yapabileceğini ve faaliyet belgesi alabileceğini açıkladı. Çıralı, şirket kuruluş işlemlerinde ise artık notere gitmeye gerek kalmadığını, tüm işlemlerin Ticaret Sicili Müdürlüğünde tamamlandığını sözlerine ekledi.

OSB’ler için yer arayışı devam ediyor

Seydikemerlilerin merakla takip ettiği Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına da değinen Osman Çıralı, “Çalışmalarını ve takibini devam ettirdiğimiz konulardan bir tanesi de Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hususudur. Seydikemer’e kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları kapsamında Seydikemer Kaymakamlığı koordinasyonunda, Seydikemer Belediyesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Seydikemer İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Fethiye ve Seydikemer Süt Üreticileri Birliği’nin katılımı ile yapılan toplantılarda konu hakkında atılacak adımları ele aldık. OSB mevzuatı gereği planlanan yerin yüzde 75’inin hazine arazisi olması gerekiyor. Fakat söz konusu alanda pürüzler olduğu için hem onların sonuçlandırılması hem de alternatif alanların takibi Seydikemer İlçe tarım Müdürlüğü tarafından takip ediliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin eşlik ettiği çalışmaların proje başvurusuna uygunluğu saptandığı takdirde gerekli hazırlıklarına ivedi olarak başlanacak. Bölgemizde mermer OSB açılması hakkında yapılan çalışmalarda ise, daha önce Yayla Gökben’de (Fethiye Mermer karşısı) belirlenen alan konusunda sektörden bu bölgenin mermer OSB açılması için uygun olmadığı yönünde gelen talepler değerlendirilmiş, bu noktada yayla yerine Seydikemer’de mermer OSB için alan araştırılması yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Odaların icra değil; rica makamı olduğunu vurgulayan Osman Çıralı, üyelerin taleplerini ilgili makamlara iletip olumlu sonuçlandırmak için lobi faaliyetleri yürüttüklerini bildirdi. Seçim öncesinde söz verdikleri gibi kurum, kuruluş ve meslek odaları ile uyumlu çalıştıklarını belirterek, “Göreve gelmeden önce kurum ve kuruluşlarla iyi ilişkiler kuracağımıza söz vermiştik. Bu sözümüzü tutuyoruz. Hem turizm özelinde, hem de diğer sektörler alanında bölgemizdeki sosyal, ekonomik, kültürel sorunlara ilişkin konuları gündeme taşımak, gönüllü çalışmalar yapmak, projeler üretmek ve kamuoyu oluşturmak üzere her ay düzenli olarak toplanan Turizm Konseyi ile Fethiye ve Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu toplantılarının sekretaryasını yürütüyoruz. Bu platformlara ev sahipliği yapıyoruz. Bu platformlarda gündeme gelen konuların çözümü için gerekli görüşmeler ve lobi faaliyetleri yürütülüyor” dedi.

Osman Çıralı, Seydikemerlilere coğrafi işaret müjdesi verdi. Seydikemer Kilimi için coğrafi işaret başvurusunun yapıldığını belirten Osman Çıralı, domates ve alabalıkta markalaşma çalışması yürüttüklerini, “Fethiye Domatesi” için bir logo tasarımı yapıldığını, alabalık ve domates üretimi üzerine de filmler hazırlatılarak bunların sosyal mecralarda paylaşılacağını ifade etti.

Pek çok belge ücretsiz olacak

Osman Çıralı’nın verdiği diğer müjde de ücretsiz verilecek belgeler oldu. Çıralı, “Üyelerimizle yaptığımız görüşmelerde talepleri alıyoruz sonrasında bu talepleri hizmetlerimize ekliyoruz. Seçim sürecinde odadan alınan belgelerden alınan ücretlerden üyelerimizin çok yakındığını gördük. 2019 bütçesini hazırlarken bir takım oda belgelerinin ücretsiz olması hususunu Oda Meclisimize teklif ediyoruz.

Kalifiye eleman istihdamında yaşanan sorunlara da değinen Osman Çıralı, “Daha önce başlamış bir hizmetimiz var; fethiyekariyer.com. Üyelerimiz bu web sitesine ücretsiz ilan verebilir. Ayrıca TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir proje başlattı. Bu projenin adı kısaca MEGİB olan bu proje kapsamında işsizlere meslek edindirilerek istihdam edilmesi amaçlanıyor. Siz bize şu alanda elemana ihtiyacım var diye bildireceksiniz. Biz, sizin talebinizi İŞKUR’a ileteceğiz. İŞKUR bu alanda çalışmak isteyen kişileri toplayacak. Milli Eğitim Bakanlığının eğitimleri eğitim verecek. Sonra bu kişiler sizin yanınızda çalışmaya başlayacak. Projenin özü budur. Eğer faydalanmak isterseniz çalışma arkadaşlarımız size yardımcı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

FTSO Başkanı Osman Çıralı’nın bilgilendirmesinin ardından üyeler Odadan beklentilerini dile getirdi.

Üniversite öğrencileri için yurt sorunu

Toplantıda dile getirilen Seydikemer’deki üniversite öğrencileri için yurt talebi ile ilgili soruyu cevaplandıran Seydikemer Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Ali Türkan, yurtların Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı olduğunu hatırlatarak, “Konuyu geçtiğimiz günlerde Ankara’ya taşıdık. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda görüştüğümüz yetkililer, Seydikemer’deki kayıtlı öğrenci sayısının 68 olduğunu, bu sayının yurt yapımı için yeterli olmadığını söylediler. Ancak şöyle bir çözüm yolu sundular; iş adamları veya müteşebbisler Kredi Yurtlar Kurumu ile 15 yıllık bir protokol imzalayarak yurt yapıp bunu kuruma kiralayabiliyor. Bu şekilde bir yurt yaptırılabilir.” dedi.

12 ay turizm için Seydikemer önemli

Seydikemer Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sağır da toplantıda yaptığı konuşmada Seydikemer’in henüz bilinmeyen çok sayıda tarihi değeri olduğunu kaydederek, “Likya’nın en büyük 5 kenti Seydikemer sınırları içinde ama bunların tanıtımını yapamıyoruz. Seydikemer’in tarihi değerlerinin yanı sıra Saklıkent gibi çok sayıda doğal güzelliği ve keşfedilmeyi bekleyen kanyonları var. Turizm ve tarihi değerlerimizle ilgili envanter çalışması yapılmalı. Bölgemizde turizmin 12 aya yayılması konusunda özellikle kış ayları açısından Seydikemer’in büyük katkısı olacaktır. Likya yolunda kış aylarında bile yürüyüş yapan turist grupları var. Tarih turizmi için gelenler özellikle kış aylarını tercih ediyorlar” şeklinde konuştu.

Seydikemer’deki en yüksek katılımlı toplantı

Seydikemer İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak,  FTSO’nun Seydikemer’de bölgesel toplantı yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Geçtiğimiz yıllara oranla katılımın yüksek olması çok sevindirici. Seydikemer Belediyesi’nin yanı sıra birlikler, kooperatifler, kurum ve kuruluşlar olarak ortak hedefimiz Seydikemer’de ekonomik kalkınmanın sağlanarak refah seviyesinin yükseltilmesi. Seydikemer’de öncelikli olarak kırsal alan ve turizm alanı tespit çalışmasının yapılması lazım. Seydikemer’de bir hayvancılık ihtisas OSB açılması için gerekli çalışmalar için çalışıyoruz. Yer tespiti yapıldı ama onunla ilgili hukuki sorunlar çıktı. Bu sorunun önümüzdeki günlerde aşılacağına inanıyoruz. OSB içinde rasyonel işletmeler oluşturarak güçlü bir hayvancılık sektörü yaratmalıyız. Ancak bu şekilde et ithalatını engelleriz” diye konuştu.

Seydikemer’de 200 milyon TL’lik alabalık üretimi 

Toplantıda söz alan Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, Alabalık yetiştiriciliği konusunda Türkiye’de son 30 yılda çok büyük bir gelişme yaşandığına dikkat çekerek Seydikemer’in bu gelişmede büyük katkısı olduğunu ifade etti. Türkiye’nin alabalık ihracatının 1 milyar doları aştığını belirten Hüseyin Yıldırım, şunları söyledi:

“Türkiye'de en fazla alabalık üretimi Muğla'da yapılıyor. Muğla'da 60 alabalık üretim çiftliği var ve yıllık yaklaşık 20 bin ton üretim yapılıyor. Bunun 16 bin tonu Seydikemer’de üretiliyor ve üretilen alabalığın yüzde 80'i de ihraç ediliyor. Seydikemer’de 200 milyon TL’lik alabalık üretimi gerçekleştiriliyor ki bu katma değersiz rakam. Bu değerimize sahip çıkmamız lazım. Buna fabrikalarda işleyerek katma değer de ekleyebilsek rakam çok daha büyük olacak. Ancak Seydikemer’de sadece 2 küçük fabrika var ve yeterli değil. OSB ile daha fazla fabrika kurulabilir. Bu fırsatı kaçırmamamız lazım. Eşen Çayı, Yaka ve Ören’de küçük küçük aile işletmeleri var. Rekabet arttıkça bu küçük işletmeler ayakta kalmakta zorlanacak. Eşen bölgesi balıkçılık havzası olarak tescil edilmeli. Küçük işletmeler, teşvik edilerek küçük restoranlar kurabilmeli ancak böyle ayakta kalabilirler. Sürdürülebilir balıkçılık için bu işletmelerin desteklenmesi gerekir.

Dünyaya alabalık ihraç ediyoruz ama kendi insanımız alabalığın kıymetini bilmiyor. Organik balık standartlarında üretim yapıyoruz. Tesislerimiz uluslararası sertifikasyona sahip tesisler. Alabalıkçılar olarak ürettiğimiz ürünü anlatmak, tanıtmak istiyoruz. Bu nedenle Fethiye’de tanıtım amaçlı bir market açmak istiyoruz. Bu konuda FTSO’nun da desteğini bekliyoruz”

FTSO Başkanı Osman Çıralı da alabalık üreticilerine kooperatif olarak Fethiye ve Seydikemer’de restoran açmaları önerisinde bulunarak alabalık tanıtımı için FTSO olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Toplantının sonunda FTSO Başkanı Osman Çıralı Seydikemer’deki kurumların, odaların ve sivil toplum örgütlerinin birlik, beraberlik altında çalışması hususunu vurgulayarak, FTSO’nun her zaman Seydikemer’in yanında olduğunu ifade etti.

Haber Galerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) internet sitesinde, çerezler kullanılarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Kesinlikle gerekli çerezler, web sitemizin çalışması amacıyla kullanılmaktadır. Kesinlikle gerekli olmayanlar ise, açık rıza vermeniz halinde sitemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve kişiselleştirme (gizlilik tercihiniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak) amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılacaktır. Çerez tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetebilirsiniz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için web site gizlilik ve çerez politikasını , web sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlenecek kişisel verileriniz için ise web sitesi aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.