"Fethiye'nin en önemli ihracat kalemi olan domateste hüsran yaşanıyor. Geçen yıllarda geliri iyi olan güzlük domatese bu yılda yatırım yapan üreticiler iklim koşullarının uygunsuzluğu sonucu domatesin erken çıkması ile beklediğini bulamadı. Hava koşullarının ortalamaların üzerinde sıcak olması dolayısıyla ürün bolluğu yaşanan seralarda üreticilerin deyimiyle "Domates beş para etmedi." Çiftçinin eline beklediği para geçmeyince de başta Karaçulha'da yerleşik FTSO Tarım, Hayvancılık ve Tarım Aletleri İle Kimyasal Maddelerin Ticareti Meslek Komitesi'nden işletmeciler olmak üzere bir çok sektörde işler yolunda gitmedi.
Bu yakınmaları Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan Cumartesi günü Karaçulha'da FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Gürsu Özdemir ile birlikte gerçekleştirdiği onlarca üye ziyaretinde ayrıntıları ile dinledi. Başkan Arıcan'ın Karaçulha'da ziyaret ettiği zirai ilaç, tohum, fide satan Oda üyesi işletmeciler dertlerini de paylaştılar.
Domates neden para etmedi?
Başkan Arıcan'ın "İşleriniz nasıl?" sorusuna, "Bu yıl sıkıntılı" diyerek cevap veren Karaçulha'daki FTSO Üyesi Tarım, Hayvancılık ve Tarım Aletleri İle Kimyasal Maddelerin Ticareti Meslek Komitesi Üyesi İşletmeciler yaşadıklarını neredeyse aynı kelimeleri kullanarak şu şekilde anlattılar: "Bir kaç yıldır domates iyi para ettiği için güzlük yapılıyor. Ancak mevsim koşullarının sıcak devam etmesi dolayısıyla domates erken çıktı. Mevsim sıcak olursa domates para etmiyor. Miktar bol da olunca hiç para getirmedi. Rusya ürün bolluğu dolayısıyla ürünleri beğenmedi. Az para verdi. Dolayısıyla çiftçinin eline para geçmedi. Antalya'da 4-5 tane çok büyük ihracatçı firma battı. Firma battığında beraberinde bayiiler ve üreticiler de kaybediyor. Bir çok işletmeci zor günler yaşıyor... İşin bir diğer boyutu eline para geçmeyen çiftçi alacağı ev eşyalarını, traktörü, tohumu, ilacı, fideyi daha az almaya başladı. Sektörler ardı ardına daralmaya başladı. Bazı sektörlerde daralma bu yıl yüzde 20'lere çıkıyor."
Plansızlıktan dert yandılar
Yaşadıkları olumsuzlukları FTSO Başkanı Akif Arıcan ile paylaşan Tarım, Hayvancılık ve Tarım Aletleri İle Kimyasal Maddelerin Ticareti Meslek Komitesi Üyesi İşletmeciler Tarım Bakanlığı'nın ve Kooperatiflerin yönlendirmesinin eksikliğinden de dert yandılar. İşletmeciler,"Domates 15-20 gündür havalar soğuyunca para eder oldu. Şimdi de ürün yok elimizde. Bu 2-3 yılda bir yaşadığımız mağduriyetler plansızlıktan oluyor. Çiftçi bakıyor bir şey para etmeye başlamış, herkes onu yetiştiriyor. Çiftçileri bilgilendiren yok. Ne kadar ürün yetiştirileceğini ve o ürünlerin pazarını önceden planlayan yok. Bu olduğu sürece bunları periyodik yaşayacağız" dedi.