ŞİRKET DOKTORU PROJESİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

ŞİRKET DOKTORU PROJESİ

Haber Tarihi: 15.02.2011

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’na üye işletmelerin %80’i mikro KOBİ niteliğindeki  işletmeler olup ne yazık ki  kuruluşlarını müteakip çok kısa bir sürede tasfiye olmaktadır.

1950 yılından 2010 yılına kadar Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’na 7.606 adet işletme  kaydını yaptırmıştır. Bu süre zarfında 3.598 işletme ticari faaliyetine son vermiştir. Başka bir ifadeyle 60 yıl içinde Fethiye’de kurulan işletmelerin %48’i faaliyetine son vermiştir.

Ticari faaliyetine son veren 3.598 işletme üzerinde yapılan incelemede;

·       1950’li yıllarda kurulan işletmelerin  ortalama yaşam süresi 51

·       1980’li yıllarda kurulanların 20,5

·        2000’li yıllarda kurulan işletmelerin ise 3,7 yıl

Yaşayabildiği  tespit edilmiştir. Bu istatistikler de göstermektedir ki 2000’li yıllarla birlikte küresel rekabetin de etkisiyle işletmelerin hayatta kalma süreleri radikal bir şekilde düşmüştür.

Bu denli mali başarısızlıkla karşılaşılması işletme sahiplerince çoğunlukla kendi dışlarındaki nedenlere (makro ekonomik durumun elverişsizliği, faiz oranlarının yüksek olması, kur, kriz vb.) bağlanmaktadır. Hâlbuki ayrıntılı bir inceleme yapıldığında mali başarısızlığın temel sebebinin işletme içi nedenlerden kaynaklandığı görülmektedir. Bu sebeplerden en önemlisi de işletme sahiplerinin yeterince araştırma yapmadan sadece kulaktan dolma bilgilerle yatırıma girişmeleridir.

Ayrıca yönetim hataları, işletme yönetimi konusunda yetersiz bilgi ve yapılanma eksikliği, yatırıma yetersiz sermaye ile başlanması gibi nedenler de başarısızlıkta önemli rol oynamaktadır. İşletme içi nedenlerin iş hayatındaki başarısızlığın %95’ini oluşturduğu yapılan araştırmalar ortaya konmuştur. Hâlbuki işletme sahiplerinin doğru yönlendirilmesi, rekabet gücünün ve verimliliğin artırılmasına ve mali başarısızlıkların ciddi ölçüde azalmasına katkıda bulunacaktır.

FTSO tarafından işletmelerin tasfiyesi sonucunu doğuran potansiyel nedenleri daha başından tespit ederek işletme sahip ve yöneticilerine düzeltici ve önleyici tedbirleri önerecek bir anket  geliştirilmiş ve bilgisayar programına aktarılmıştır. “Şirket Doktoru” adı verilen anketin temel amacı, girişimcilerin kuracakları iş için ne kadar hazırlıklı olduklarını,  başarı olasılıklarını ve varsa gelişime açık alanlarını tespit etmektir.

Odamızın TOBB ETÜSEM ile işbirliği yaparak hazırlattığı ‘Şirket Doktoru’ Programı 2011 yılı Şubat ayı itibariyle uygulamaya geçmiştir. Türkiye’de bir ilk niteliğinde olan Şirket Doktoru programı, yeni kurulan işletmelere doğru yönlendirme yapılarak  başarısız olma riskini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede Odamıza yeni kayıt olan tüm işletmeleri Şirket Doktoru programına dâhil olmaları yönünde çağrıda bulunuyor, söz konusu çalışmanın Fethiye için hayırlı olmasını diliyorum.