SKYWALK FETHİYE TANITIM TOPLANTISI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
Loading...
Haber Galerisi

SKYWALK FETHİYE TANITIM TOPLANTISI

Haber Tarihi: 07.03.2017

Fethiye'nin 20 yıllık hayalinin gerçeğe dönüştüren FTSO Güç Birliği Şirketince düzenlenen SKYWALK-Fethiye Teleferik Projesi’nin tanıtım toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti. ve Muğla turizmine ivme kazandırarak turizmi 12 aya yayacak SKYWALK-Fethiye Teleferik Projesi’nin tanıtım toplantısına Muğla Valisi Amir Çiçek ile Muğla ve Fethiye protokolünün yanında turizmcilerle işadamları da yoğun ilgi gösterdi.

FTSO'nun şirketi Fethiye Güç Birliği tarafından 3 Nisanda ihale edilecek SKYWALK-Fethiye Babadağ Teleferik Projesinin tanıtımı 6 Mart pazartesi günü Devlet Su İşleri (DSİ) toplantı salonunda yapılan tanıtımla görücüye çıktı.

SKYWALK tanıtım toplantısına; Muğla Valisi Amir Çiçek, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, MHP Muğla milletvekili Mehmet Erdoğan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahsur Harmandar ve akademisyenler, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ve Fethiye Protokolü üyeleri, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Gazeteciler Cemiyeti başkanı Süleyman Akbulut, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile resmi ve kamu kurum yöneticileri ile turizmci ve işadamları katıldı.

Arıcan "Fethiye 20 Yıllık Hayaline Kavuştu"

Fethiye’nin hayallerinden biri olan Babadağ Teleferik Projesini gerçekleştirmek üzere 2011 yılında FTSO'nun bir sorumluluk aldığını ve 6 yıl boyunca, Fethiye, Muğla ve ülkemiz adına üstlendiği bu sorumluluğun hakkını verebilmek için, gece gündüz çalıştıklarını anlatan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, ekip olarak çalışmaların sonuca ulaşmış olmasının mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Arıcan, “Hepinizin de bildiği üzere Odamız 2011 yılında, Fethiye’nin bir hayali olan Babadağ Teleferik Projesini gerçekleştirmek üzere bir sorumluluk aldı. 6 yıl boyunca, Fethiye’miz, Muğla’mız ve ülkemiz adına üstelendiğimiz bu sorumluluğun hakkını verebilmek için, gece gündüz çalıştık. Çalışmalarımız nihayet bir sonuca vardı. Bugün bu toplantıyı yapmamızın amacı, çalışmalarımızın sonuçlarını sizlerle paylaşmak, Babadağ’a yapılacak bu projenin, inşa aşamasında Fethiye ve Muğla olarak tek bir ses, tek bir yürek olmayı sağlamaktır. Böylesi büyük projelerin gerçekleştirilmesinde birlikte olabilmek ve birlik olabilmek başarmanın en önemli adımı.”

Arıcan "Projenin Değeri 30 Milyon Dolar"

Arıcan konuşmasında şu sözlere yer verdi: “İlçemizin ekonomisi 3T olarak adlandırdığımız turizm, tarım ve ticarete dayanıyor. Eşsiz doğal ve tarihi güzelliğe sahip olmamıza rağmen turizmde maalesef 6 aylık bir sezona sahibiz. Bu uzun vadede bizi geleceğe taşıyacak bir turizm anlayışı değil. Ben işim gereği dünyanın 73 ülkesini gezdim. Bu ülkelerde gördüm ki ülkemizin tarihi, doğal güzellikleri ve zenginlikleri o ülkelerden kat be kat üstün. Biz bu kadar güzelliğe ve tarihi zenginliğe sahipken niye otellerimiz, lokantalarımız boş, niye gençlerimiz işsiz, niye benim üyem borçlu sorusunun cevabını hep aradım. Oda yönetimi olarak göreve geldiğimiz günden bu güne, turizmden aldığımız payı yükseltecek, emeğimizin ve yatırımlarımızın karşılığını alabildiğimiz bir turizm anlayışını bölgemize kazandıracak çalışmalar üzerinde durduk. Burada gördüğüm en önemli sorun, Allah’ın bize bahşettiği bu güzellikler üstüne, aklımızı, emeğimizi ve sermayemizi koyarak, bir ekonomik değer haline dönüştürememek.  Teleferik projesine girmekteki temel gayemiz, Babadağ’ın güzelliğini somut bir proje ile bir turizm değeri haline getirmek ve ilçemiz ekonomisine kazandırmaktır.”

Arıcan, destek verenlere teşekkür etti

“2011 yılının Temmuz ayında aldığımız bu projenin izinlerini 2016 yılının sonunda tamamlayabildik. Bu süreçte 3 genel, 1 yerel seçim geçirdik. İki tane Orman Genel Müdürü, üç tane de ÖÇK başkanı değişti.  Böyle büyük projelerin izinleri ülkemizde maalesef kolay alınmıyor. Dileğimiz bu süreçlerin daha kolay bir şekilde aşılması. Yaklaşık 70 milyon lira tutarındaki projemizin imar planının hazırlanması, projelendirilmesi ve ihale aşamasına gelmesinde başta kendi ekibim olmak üzere Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’ye, Muğla Valimiz Sayın Amir Çiçek’e, Sayın Nihat Öztürk, Sayın Hasan Özyer ve Sayın Ali Boğa başta olmak üzere tüm Muğla Milletvekillerimize, Muğla Büyükşehir Belediye başkanımız Sayın Osman Gürün’e, Fethiye Kaymakamımız Sayın Ekrem Çalık’a, Fethiye Belediye Başkanımız Behçet Saatcı’ya ve Orman Genel Müdürümüz Sayın Osman Kurtulmuş ve Hüseyin Üzmez’e,   Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanı olarak görev yapan Osman İyimaya, Osman Öztürk ve Kemalettin Cengiz ile  Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Sayın Uğur Şeren ve ekibine, Muğla Orman Bölge Müdürü Sayın Mehmet Çelik ve Ekibine, adını burada anamadığım pek çok bürokrat ve yöneticiye teşekkür ediyorum.  Onlar bu projenin gerekliliğine, bizim samimiyetimize inandılar. Bize güvendiler.”

İhale 3 Nisan’da

“Allah’ın izniyle 3 Nisan’da projemizin ihalesini yapacağız.  Projemizin detayları ile ilgili biraz sonra yapacağımız sunumda sizleri bilgilendireceğiz. Bu projenin finansmanının yapım işi karşılığı kiralama yöntemi şeklinde olmasını uygun gördük. Odamızın şirketi vasıtasıyla böyle büyük bir projeyi yapmak ve işletmenin uzun vadeli olamayacağını değerlendirdik. Ülkemizde kamuya bağlı şirketlerde maalesef özel sektörün verimliliğini sağlayamıyoruz. Böyle büyük bir projenin işletilmesi profesyonel bir bakış açısı gerektiriyor. Bu profesyonel bakış açısının Fethiye’ye kazandırılması gerekiyor. Bizim Oda olarak yapmamız gereken yatırımlara öncü olmak. Biz bu projeye girerek, izinlerini tamamlayarak öncü olduk.  FTSO olarak yapım işi karşılığı kiralama yöntemi ile biz bu projenin Fethiye’ye karşı sorumlusu, işletmeciye karşı ise ortağı olduk.”

Gürün "Teleferik Kış Turizmini Harekete Geçirecek"

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün; “Çok özel ve güzel bir projenin tanıtım günündeyiz. Sayın başkanım her karşılaştığımızda bu projenin süreciyle ilgili bilgi verdi ve aştıkları engelleri bizle paylaşarak 2011’den 2017 yılına kadar geçen süreci paylaştı. Eğer bu proje çok daha önce hayata geçmiş olsa isi şimdi katma değerlerini devşiriyor olacak ve Fethiye ve Muğla turizmine önemli bir katkı elde etmiş olacaktık. Ama geç olsun güç olmasın diyerek bundan sonraki kısmın en doğru şekilde ve en çabuk şekilde hayata geçmesini temin etmemiz lazım” dedi.

Teleferik projesinin Fethiye’nin kış turizmine büyük bir hareketlilik getireceğini belirten Gürün; “Teleferik projesi turizm mevsiminin uzatılmasına çok önemli katkısı olacak. Muğla kıyı turizmi yapan bir il. Türkiye’de deniz, kum, güneş turizmi yapıyor. Bunu devam ettirecek ve daha fazla destek sağlayacak kırsal ve kültür turizmini harekete geçirerek bu coğrafyayı tümüyle turizme korunur şekilde, zedelemeden taşıma imkanına sahibiz. Bunun en güzel örneklerinden biri de teleferik projesi olacak” diye konuştu.

Erdoğan "12 Ay Turizm İçin İyi Başlangıç"

Türkiye’nin ve Fethiye’nin turizmde yaşadığı sorunları aktaran MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının tatillerini bu sezon Türkiye'de değerlendirmesi için bütün siyasi partilere büyük iş düştüğünü belirterek, '' Öncelikle Dalaman Havaalanı'nda başta Ankara olmak üzere seferler düzenlenmelidir. Teleferik projesi Muğla ve Fethiye için çok önemlidir. 12 ay turizm için önemli bir değer olacaktır. Teleferik projesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Tabiî ki; emeğin büyüğü ve bu işin öncülüğünü yapan FTSO başkanı Sayın Arıcan’dır. Kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum ''dedi.

Demir “Arıcan’ın Nasıl Başardığını Çok İyi Biliyorum”   

Babadağ Teleferik Projesi için Başkan Akif Arıcan’ın nasıl mücadele ettiğini bizzat gördüğünü anlatan CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir; “Fethiye ve bölgemiz için büyük bir kazanım. Bu projeye katkısı olan herkesi kutluyorum. FTSO’nun diğer projesi olan Fethiye Kurvaziyer limanı projesini gerçekleştirene kadar alternatif olarak Göcek’teki Mopak iskelesi kurvaziyer gemiler için kullanılabilir. Göcek’teki Mopak iskelesine büyük yük gemileri yanaşıyor. Kurvaziyer gemilerin yanaşabilmesi de mümkün. Dalaman-Fethiye bölgesine Göcek Mopak iskelesi ile kruvaziyer turizm büyük destek verebilir. Bunu kullanmak lazım. Ayrıca Göcek tünelinin bir an önce açılmasını bekliyoruz. Yayla turizminin geliştirilmesine katkı verilmesini istiyoruz''” dedi.

Aldan "Turizmde Güven Önemli"

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da bölgenin kurvaziyer, teleferik ve liman temizliği ve yat çekek yerinin taşınması projelerinin Ticaret ve Sanayi Odası'nın hayali olduğunu belirterek, ''Turizmde asıl olan güvendir. Bu konuda büyük sıkıntımız var. Devletimiz terör baronları ile büyük bir mücadele ortaya koyuyor. Muhalefet olarak biz de destek veriyoruz. Öncelikle bölgedeki gerilimi düşürmek siyasilerin görevidir. Can güvenliği tehlikesi ortadan kaldırılır ve güven sağlanırsa mutlu, güzel bir gelecek Türkiye'yi bekliyor''dedi.

 “Sayın FTSO başkanı Arıcan ve arkadaşları, Babadağ teleferik projesiyle ilgili 2011 yılından beri  çok yoğun bir şekilde çalıştılar. Bizde bu çalışmayı yakından gözlemledik. 6 ve 7 yıllık bir emeğin sonucunu çok yakında görmek üzere burada toplanmış bulmaktayız" diyen Aldan "Sayın Arıcan’ın 3 büyük projesi vardı. Birincisi Babadağ teleferik projesi, ikincisi Fethiye Kurvaziyer iskelesi ve yat çekek yerinin taşınması projesi idi. Birincisi gerçekleşmiş oldu. Emeği geçenleri kutluyorum” ifadelerini kullandı.  

Çiçek "Fethiye Dünya'nın İncisi"

Fethiye için hayal olan projenin hayata geçirilmesinden dolayı duyduğu mutluluğu paylaşan Muğla Valisi Amir Çiçek; “Fethiye denizi, dağı, vadisi, tarihiyle birbirini tamamlayan Türkiye'nin İncisi Bir Yer. Buradaki zenginlikleri koruyarak insanlarımıza hatta dünyanın her yerindeki insanlara servis etme gerekliliğinin bilincindeyiz. Fethiye'nin hayali olan teleferik projesi güç birliğiyle hayata geçiriliyor. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası büyük bir projeyi gerçekleştiriyor. Bu proje bölgeye, Babadağ'a 12 ay hareket getirecek bir proje. Bu projeden bana bahsedildiği zaman tüm bürokratlar ve siyasi parti milletvekilleriyle arkasında duracağımızı söylemiştim. Geldiğimde Babadağ'ın bin 200 rakımlı pisti yoktu. İlk olarak o pisti açtık. Muğla'da 4 mevsim 12 ay Babadağ , Ölüdeniz insanlara hizmet vermelidir. Fethiye 12 ay bu güzelliklerini sergilemelidir. Kar yağıp çıkamadığımızda bin 200 metre pistinde uçuşlar yapılıyor. Dolayısıyla her ay Babadağ'dan yamaç paraşütü yapılacak bir konuma geldi” diye konuştu.

Çiçek "Ölüdeniz Gibisi Yok"

 “Dünyanın hiçbir yerinde rastlanılmayacak güzelliğe sahip Ölüdeniz gibi bir yer yok. Hiçbir yerde Babadağ, Kayaköy, orman, plaj yok" diyen Vali Çiçek; "Fethiye havzası gibi seyri güzel bir yer projeyle havadan izlenebilecek. Yamaç paraşütünü sevmeyen ve yukarı çıkmayanlar hep aşağıdan bakmıştır. Teleferikle yukarıdan izlendiği zaman dünyanın birçok yerinden insanları buraya daha çok çekeriz. Projenin bedeli 30 milyon dolar. Bu para çok çabuk yerine konabilir. Teleferik açıldığında 450 bin kişinin buradan yararlanacağı söyleniyor. Her yıl da yüzde 5 artış göstereceği raporlarda yazıyor. Hal böyle olunca otellerimiz, restoranlarımız ve esnafımız de daha rahat edecektir. Projeyle Fethiye’mizi Türkiye ve dünyaya daha iyi açmış olacağız. Fethiye'nin hayali gerçekleşti” dedi.

Konuşmaların sonunda FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, SKYWALK-Fethiye Teleferik Projesi hakkında katılımcılara bilgi verdi. FTSO Genel Sekreteri aynı zamanda Güç Birliği Şirketi Genel Koordinatörü Füsun Şahin, projenin teknik detaylarına ilişkin bilgi verdi. Programın sonunda SKYWALK Fethiye tanıtım filmi izlendi ve toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.

 

Haber Galerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) internet sitesinde, çerezler kullanılarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Kesinlikle gerekli çerezler, web sitemizin çalışması amacıyla kullanılmaktadır. Kesinlikle gerekli olmayanlar ise, açık rıza vermeniz halinde sitemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve kişiselleştirme (gizlilik tercihiniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak) amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılacaktır. Çerez tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetebilirsiniz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için web site gizlilik ve çerez politikasını , web sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlenecek kişisel verileriniz için ise web sitesi aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.