Fethiye sorunlarının çözüm önerileri için en etkili platform olan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komiteleri Müşterek Toplantılarından kamu kurumları temsilcileri önünde yapılanların yedincisi Lykia World Tatil Köyü'nde 23 Ekim 2013 günü gerçekleşti.
Fethiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite üyelerinin ev sahipliği yaptığı toplantıya Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, kamu kurumlarının il ve ilçe müdürleri, bölge belediye başkanları, sivil toplum temsilcileri ve çevre odalardan gelen temsilciler katıldı. Katılanlara FTSO tarafından hazırlanan” Fethiye Sorunları ve Çözüm Önerileri 2013” kitapçığı ile “Fethiye 2012 Sosyoekonomik Raporu” ve diğer yayınları dağıtıldı.
Açılış konuşmalarında ilk söz alan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan 2008 yılından bu yana düzenlenen Müşterek Toplantılarda 167 sorunun dile getirilerek ilgili kurumlara iletildiğini bu sorunlardan 35 sorunun çözüldüğünü veya çözüm aşamasına girdiğini söyledi.
Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu, Dalaman Havaalanından Ankara'ya direkt uçuşların başlaması, Açık Öğretim Fakültesi Sınavlarının Fethiye'de yapılmaya başlanması, Hal Birliğinin sağlanması, Kemer'in ilçe olması, Kaya Köyünün İmar sorunun çözümü, Nesli tükenen balıklar için av yasağı konulması, Fethiye Körfezi kirliliği için adımlar atılması, Zincir Marketler ile ilgili kanun teklifinin sunulması gibi müdahil olunan ve çözülen sorunlara örnek veren Akif Arıcan Cumhuriyetin yüzüncü kuruluş yıldönümüne kadar Fethiye Körfezinin yüzülebilir hale gelmesini, Kruvaziyer Limanı yapılmasını, Fethiye'nin altyapı sorunların çözülmesini, Kayaköy'ün kültür ve turizm değeri olarak ön plana çıkarılmasını, Fethiye'nin marka şehir olarak dünyada tanınmasını hedefledikleri olduğunu belirtti.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının siyaset üstü bir kurum olarak bünyesinde her kesimden işadamını barındırdığını bu nedenle Fethiye ile ilgili tüm sorunlarda bir referans noktası olarak Odanın her kesimi ilgilendiren sorunları dile getirebildiğini ve bunu sorunları tespit edip ilgililere bildirirken amaçlarının çözüm bulmak , daha iyi bir Fethiye yaratmaya katkı bulunmak olduğunu dile getirerek "Amacımız üzüm yemek bağcıyı dövmek değil" diyerek kamu kurum ve kuruluşlarının sorunların çözümünde kendilerine destek olmalarını beklediklerini söyledi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı olarak söz olan Osman Çıralı konuşmasında Müşterek Toplantının TOBB kanunu ve yönetmelikleri gereği yapıldığını fakat amaçlarının sadece bir toplantı yapmak olmadığını Fethiyeli işadamları olarak büyüyen Türkiye Ekonomisinde Fethiye'nin payını artırmak amacı ile sorunların çözümüne duyarsız kalamayacaklarını daha fazla etkin olunması gerektiği için bu toplantıyı düzenlediklerini belirtti.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının Türkiye'nin sayılı ve büyük Odalarının bulunduğu TOBB akreditasyon sisteminde A Sınıfı Belgeli Akredite olduğunu bu kalitede bir odanın toplum sorunlarında daha etkin olması gerektiğini söyledi.
Açılış konuşmalarında söz alan Fethiye Kaymakamı Sayın Ekrem Çalık Fethiye'yi "Allahın her türlü nimeti bol verdiği ender bölgelerden birisi" olarak tanımladı. İşadamlarının daha cesur olması gerektiğinden ve markalaşmanın öneminden bahsetti. Fethiye'de yapılan çalışmalar hakkında kısa bilgiler veren Kaymakam Ekrem Çalık Fethiye Turizminin sezonluk olmaktan çıkarılıp 12 ay turizm yapılması gerektiğini söyledi.
Muğla Valisi Sayın Mustafa Hakan Güvençer açılış konuşmalarında son sözü aldı. Konuşmasının başında FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan'ın konuşmasında belirttiği konuların önemine dikkat çekerek "Fethiye Sanayi ve Ticaret Odası gerçekten kurumsal hale gelmiş . ortak sorunlar ve çözüm önerileri için bende sizler gibi birlikte hareket etmenin önemine inanan birisiyim . Kurumsallaşma ve ortak iş yapma kültürü daha da artarsa başarı gelecektir." dedi. Görevde olduğu sürece kendisine ileten sorunların takipçisi olacağını hatta bu toplantıdan sonra kendisine iletilecek toplantı raporu ile hemen çalışmalara başlayacağını dile getirdi.
Açılış konuşmaların ardından FTSO tarafından Fethiye'nin güzel görüntüleri ardından körfezin dolması, kirlilik, trafik sorunu, gürültü kirliliği, hijyen sorunları, ucuz mal ve hizmet sunumunu gibi belli başlı sorunları göz önüne seren kısa film gösterildi.
Toplantının bundan sonraki bölümüne TOBB - Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Aktaş moderatörlüğünde meslek komitelerinin tespit ettikleri sorunları sundukları bölüme geçildi. 12 Meslek Komitesi Temsilcileri sorunlarından en çarpıcı olanları belirleyip çözüm önerilerinden söz etti.
1 Nolu Meslek Komitesinden Mehmet Atlı mesleki ve teknik eğitim hakkındaki sorunları,
2. Nolu Meslek Komitesinden Atabey Şahin Türk tarımında izlenebilirlik sorunları,
3. Nolu Meslek Komitesinden Mehmet Sezgin inşaat ve ihracat sektöründe KDV iadesi sorunu,
4 Nolu Meslek Komitesinden Ali Çelik aynı bölgede aynı neviden çok sayıda işletmenin bulunması sorununu,
6 Nolu Meslek Komitesinden Yamaç Bilginer turizmde Fethiye’ye özgü yeni bir konseptin oluşturulması için çalışmaların yapılması gerekliliğini,
7 Nolu Meslek Komitesinden Selemettin Yılmaz pazar yerlerindeki açıkta yiyecek ve içecek satışı yapılması sorununu,
8 Nolu Meslek Komitesinden Aydın Aktepe sigorta acenteleri yönetmeliği’nin halen çıkarılamaması sorununu,
9 Nolu Meslek Komitesinden Ertuğrul Gürkan Dalaman Havalimanı otopark ücretlerinin ve Göcek tünelinim geçiş ücretinin yüksekliği sorununu,
10 Nolu Meslek komitesinden Erhan Başar zincir mağazalar sorununu,
11 Nolu Meslek Komitesinden Kemal Divrik Fethiye'de otoparkların yetersizliği sorununu,
12 Nolu Meslek Komitesinden Nuri kıvrak Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının altyapı hakkında komite görüşlerini açıkladı.
Prof.Dr. Ramazan Aktaş FTSO'nun hazırladığı Fethiye Sosyoekonomik raporu, Haberler Gazetesi ve sorunlar ve çözüm önerileri yayınlarından bahsederek TOBB bünyesinde Türkiye'nin her yerindeki oda ve Borsaları gezdiğini bu çalışmaların birçok Oda ve borsanın yaptığı çalışmalardan daha önde olduğunu belirtti.
Toplantı meslek komiteleri sözcülerinin sunduğu sorunlar ve çözüm önerileri ile bu sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili kamu kuruluşlarının görüşlerini anlattığı bölümle devam etti. Toplantı bitiminde katılımcılar yemek bölümüne geçti.