TARIM TİCARETİNİN DESTEĞE İHTİYACI VAR - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

TARIM TİCARETİNİN DESTEĞE İHTİYACI VAR

Haber Tarihi: 22.12.2013

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından üyelerinin sorunlarının öğrenilip çözümü için çaba  sarf edilmesi amacıyla düzenlenen 2013 yılı bölgesel toplantıların sekizincisi ve sonuncusu 20 Aralık Cuma günü Toptancı Halinde yapıldı.

Toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burhanettin Tuna,Yönetim Kurulu Üyelerinden  Selamettin Yılmaz, Gürsu Özdemir, FTSO Meclis Üyesi Mehmet Saraç, Karaçulha, Çamköy ve Esenköy’den FTSO üyeleri katıldı.

FTSO Başkanı Akif Arıcan yaptığı açılış konuşmasında, FTSO olarak üyelerin yanında olduklarını göstermek istediklerini belirterek, üyelerin sorunlarının belirlenmesinin ardından sorunların çözümü için çaba sarf edeceklerini dile getirdi. Oda olarak yapılacak çalışmalarda bölgesel toplantılarda belirlenen sorunların veri olarak kullanılacağını belirten Akif Arıcan , "Buraya siz üyelerimizin hem sorunlarını hem de sorunlarınız için yapabileceğimiz çalışmaları öğrenme amacıyla geldik. Ticaretinizin daha iyi bir konuma gelmesi için çaba sarf ediyoruz. Birlikte daha büyük bir güç oluşturarak sorunlarımızı daha kolay çözeriz” dedi.

Toplantıda FTSO tarafından yürütülen çalışmaları anlatan Akif Arıcan, Hail Birliğinin kurulması, Karaçulha Hal Birliğinin yanında kurulacak olan İşletme Fakültesi, Babadağ Teleferik projesi gibi önemli konularda geniş bilgiler verdi.

Konuşmasında Hal Birliğinin kurulması için ciddi çaba sarf ettiklerini belirten Arıcan, “Kuruluş aşamasında biz yoktuk ama belli bir noktaya getirilmesi açısından sürekli gündemde tuttuk ve kurulması için destek verdik” dedi. Muğla Üniversitesine bağlı Fethiye İşletme Fakültesinin kurulmasına öncülük ettiklerini belirten Akif Arıcan, “İşletme Fakültesinin eğitime başlaması bölge için ciddi bir kazanım olacak. Binaların en kısa sürede başlayacağını tahmin ediyoruz. Dekanımız 3 yıl içinde 3 bin öğrenciye ulaşırız dedi. Bu bölgeye hem ekonomik hem de sosyal olarak ciddi bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

İşletme sahipleri ile çalışanlarının mesleki gelişiminin sağlanması amacıyla eğitim ve kursların düzenlendiğini de belirten Arıcan, üyelerine her anlamda en iyi hizmeti sunmak için çalıştıklarını söyledi.

Toplantıya katılan FTSO üyeleri sorun ve beklentilerini sıraladılar. Sorunlar arasında tarımda planlı üretim yapılamamasının getirdiği sorunlarının önüne geçilmesi amacıyla planlı üretime geçiş ile üretimin çeşitlendirilmesi konusunda çalışma yapılması istendi.

Karaçulha’da 2B’ler için belirlenen ücretlerin oldukça yüksek olduğuna değinen işletmeciler, bu durumun bölge için ciddi sıkıntı olduğunu dile getirdiler.

Domateste her geçen gün pazarın daraldığını belirten FTSO üyeleri, “Rusya domates alırsa işlerimiz iyi oluyor, almazsa kötü” derken, gümrük ücretlerinin de çok yüksek olmasından yakındılar.

FTSO Meclis Üyesi Mehmet Saraç bölgede yaşanan sıkıntının planlı üretime geçilememesi nedeniyle ortaya çıktığını belirterek “Bakanlığın organizasyonuyla hangi tarihlerde hangi ürünlerde yoğunluk yaşandığı belirlenebilir. Çiftçi bunu bilirse kendiliğinden planlı üretime başlayabilir. İkinci bir konu ise ihracatçıyı ciddi sıkıntıya sokan sağlık sertifikası konusu var. İhracatçı gönderdiği ürünü 16- 17 seradan alıyor. İçinden biri sıkıntılı çıktımı ürünlerin tamamı da aynı konumda değerlendiriliyor. Bunun yerine sağlık sertifikası ihracatçıdan değil de üreticiden istense sorun kendiliğinden ortadan kalkar. Bu durum ülkemizin ürünlerinin imajına da büyük leke sürüyor. Ayrıca domateste kalıntı çıkınca bakanlık Rusya’ya gidemez Türkiye içerisine yada üçüncü dünya ülkelerine gönderilebilir diyor. Rus vatandaşı bizden daha mı üstün buna anlam veremiyorum” dedi.

Sorunun çözülmesi için birlikte çalışma önerisinde bulunan FTSO Başkanı Akif Arıcan, “Tarım Bakanlığından davet edilecek yöneticiler, Odalar ve ilgili kurum ve kuruluşların yer aldığı bir çalıştay düzenlenerek sorunun aşılması için çaba sarf ederiz. Bu konuda meslek komitesi üyeleri ile birlikte çalışma yapalım” dedi.

Laboratuar olmadığı için Rodos’a tarım ürünü satılamadığını belirten Arıcan, “Rodos’a fuar düzenlediğimiz dönemde 12 Adalar valisi ile konuyu görüştük. Tarım ürünlerinizi biz verelim dedik. Çok istediklerini söylediler ancak, AB standartları gereği laboratuar denetiminden sonra alınabileceğini söylediler. O dönemde laboratuar olmadığı için yapılamadı” dedi.

FTSO üyeleri ise laboratuarın bahane olduğunu asıl sorunun ürün sağlığı konusunda standartların altında olduğumuz için almadıklarını belirterek “Laboratuara ihtiyaç yok. Ürünler global akredite şirketleri sayesinde denetleniyor. Antalya’daki birçok şirket bu tür şirketlerle anlaşmış ve o şirketlerin üzerinden ürünlerini Avrupa’ya satıyorlar” dediler.

FTSO Meclis Üyesi Mehmet Saraç FTSO’nun bölgemizde yetiştirilen ürünlerin çeşitlendirilmesi için çalışma yapmasını isteyerek “Kemer bölgesinde çilek yetiştirecek önder çiftçiler bulup destekleyelim. Bu sayede bölgede çilek üretimi artar ve domatese bağımlılık azalır. Bu konuda Tarım İlçe Müdürlüğünü öncü istasyon kurulması için zorlayalım” dedi.

Akif Arıcan ise Tarım İlçe Müdürlüğü ile görüşüp bu konudaki düşüncelerini sunmaları gerektiğini belirterek “Tarım İlçe Müdürlüğünün görevleri arasında bu da var. Önder çiftçiler bulunup çalışma başlatılmasını isteyelim. Meslek komitesi üyelerimizin de içinde olduğu bir çalışma komisyonu oluşturalım” dedi. Görüş toplantıya katılanlar tarafından kabul gördü.