TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI FAALİYETİ YAPAN İŞLETMELERE EKSİK EVRAK UYARISI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Haber Tarihi: 07.07.2015

Tehlikeli maddelerin karayoluyla taşımacılığı alanında faaliyet gösteren işletmelerin “Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” ye göre“alıcı” faaliyeti ile birlikte “boşaltan” faaliyetini de gösterir bir şekilde en az iki TMFB düzenlenmesi gerektiği belirtilerek, gerekli değişikliği yapmayan işletmelere idari yaptırımlar uygulanacağı belirtildi.

FTSO tarafından yapılan açıklamada üye işletmelerin herhangi bir cezaya maruz kalmamaları için gerekli evrakın yaptırılması istendi. TOBB aracılığıyla ilgili bakanlıktan gelen yazıda işletmelerin herhangi bir cezaya maruz kalmamaları için faaliyet alanları ile ilgili eksik TMFB almaları için başvuruda bulunmaları gerekiyor.

TOBB tarafından yapılan yazılı açıklamada konuyla ilgili olarak şu bilgilere yer verildi; “Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tankkonteynır/ taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmeler, faaliyet alanları ile ilgili Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi’nden almaları gerekmektedir.

Yapılan incelemelerde bir kısım işletmeleri  “Alıcı” adı altında tek bir faaliyet için TMFB aldığı anlaşılmış olup bu işlemlerin ilgili yönetmelik kapsamında kalan maddeleri doldurma, ambalajlama, yükleme ve boşaltma gibi diğer faaliyetlerden en az birini veya birden fazlasınıicra ettikleri tespit edildiği,

Bu kapsamda ilgili yönetmeliğin ‘Tanımlar’ başlığı altındaki 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki “Alıcı: Taşıma evrakı, sevk irsaliyesi veya taşıma senedinde belirtilen eşyanın teslim edileceği işletmeciyi” tanımı ile aynı yönetmeliğin 16 ncı maddesindeki alıcı yükümlülüklerinin birlikte değerlendirildiğinde; alıcının taşıma evrakına göre taraflardan biri olarak, gönderilen tehlikeli maddenin kabulünden sorumlu taraf olması ve alıcının gönderilen bu tehlikeli maddeyi taşıttan, konteynırdan vb. araçlardan paketi veya dökme olarak boşaltan yükümlülüklerinin kapsamındaki boşaltma yükümlülüğünü de yerine getirmiş olduklarından dolayı bu durumdaki işletmecilere TMFB’si düzenlenirken “alıcı” faaliyeti ile birlikte “boşaltan”faaliyetini de gösterir bir şekilde en az iki TMFB düzenlenmesi gerekmekte olduğu aksi halde yapılacak denetimlerde idari yaptırımlar uygulanacağı bildirilmektedir.

Söz konusu idari yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak için söz konusu durumdaki firmaların UDHB Bölge Müdürlüklerine başvurmak sureti ile ilgili Yönetmelik ve Yönerge kapsamında gösterdikleri faaliyetleri gözden geçirerek “alıcı” olarak aldıklarıTMFB’lerine “boşaltan” ifadesinin işlenmek suretiyle ücretsiz olarak yeniletmeleri gerektiği,

Ayrıca UHDB Bölge Müdürlüklerince alıcı+tank-konteynır/taşınabilirtankişletmecisi adı altında TMFB’si talebinde bulunan işletmecilere, bundan sonra alıcı+boşaltan+ tank-konteynır/ taşınabilir-tank işletmecisi olarak TMFB düzenlenmesi gerektiği,

Sadece tank konteynır/taşınabilirtankişletmecisi için TMFB talebinde bulunan işletmelerin taleplerinin ise talep sahiplerinin tank-konteynır/taşınabilirtankişletmecisi olup olmadıklarının her üç başvurudan birinin yerinde incelenerek Yönetmeliğin 18 inci maddesi kapsamında işletmecinin tank konteynır/taşınabilirtankişletmecisi olduğunun tespit edilmesini müteakip, talep sahiplerine TMFB düzenleneceği belirtilmektedir.”