Tekel Ruhsatları 2012 Süre Uzatım İşlemleri - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Tekel Ruhsatları 2012 Süre Uzatım İşlemleri

Haber Tarihi: 27.12.2011

2012 yılı TAPDK satış belgesi süre uzatım işlem tarihleri 01 Ocak 2012-31 Mart 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

TAPDK Satış belgeleri süre uzatımında bu yıl farklı bir yol izlenecektir.

1. Kurum hesabına süre uzatım işlem bedelini yatıran satıcılar, Ziraat Bankasına yapılan işlem bedeli ödemesine ilişkin dekont, (aslını ibraz etmek suretiyle)
  2. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı fotokopisi
  3. Mevcut satış belgeleri ile birlikte  Odamıza başvuru yapılacaktır.

Süre uzatımları ile ilgili olarak;

·       Satıcıların, bu bedelleri en geç Mart ayı sonuna kadar Kurum sicil numaralarını beyan etmek suretiyle TAPDK Kurumu hesabına Ziraat Bankasına yatırarark belge sürelerinin uzatılması talebinde bulunmaları

·         Belirtilen süre içinde satış belgesi süre uzatım işlem bedellerini yatırmayan satıcıların belgelerinin Nisan ayı sonunda geçerliliğini yitireceği, süre uzatım işleminin sona ermesini müteakip ürün satın alamayacakları ve belgelerinin geçerlilik süresi içerisinde ellerinde bulunan ürünleri tasfiye etmeye mecbur oldukları,

·         Mart ayı sonuna kadar süre uzatım işlemi yaptırmayan satıcıların faaliyete devam etmek istemeleri durumunda, yeniden belge almaları gerektiği,

·         İlk defa satış belgesi talebinde bulunacaklardan da aynı bedellerin tahsil edilmesi gerekmektedir

Süre Uzatım işlemleri ile ilgili olarak,

• İşyeri açma ve çalışma ruhsatındaki faaliyet konusu bakkal, market, süpermarket, hipermarket, kuruyemişçi, büfe veya münhasıran tütün mamulü ve/veya alkollü içki satışı olmayan perakende satıcıların 2012 yılı süre uzatım işlem bedelini Kurum hesabına yatırmaksızın belgeleri için terk işlemi yapmaları gerekmekte olup, aksi halde yapılacak tespitlere istinaden bedel iadesi yapılmaksızın belge iptali yoluna gidilecektir.
  • Tütün mamulü ve/veya alkollü içki toptan satıcıları, açık alkollü içki satıcıları ile işyeri açma ve çalışma ruhsatında belirtilen faaliyet konusu Yönetmeliğe uygun olan perakende satıcıların, satış belgeleri için 2012 yılı süre uzatım işlemini aşağıda yer alan açıklamaları dikkatle okuduktan sonra ve açıklamalar doğrultusunda gerçekleştirmesini önemle rica ederiz.
  • Kurum tarafından 2012 yılı için belirlenen işlem bedelinin, Ziraat Bankası şubelerinde kullanıma açılmış bulunan “TAPDK Kurumsal Tahsilat Ekranı” vasıtası ile, havale ücreti vs. isimler altında herhangi bir masraf ödemeksizin ve Kurum sicil numarası beyan edilerek Kurum hesabına yatırılması gerekmektedir. İşlem bedellerinin tahsilatı konusunda hiçbir kişi yada kuruma yetki verilmemiş olup, süre uzatım işlemi tahsilatları sadece Ziraat Bankası şubeleri kanalıyla gerçekleştirilecektir.
  • Ziraat Bankası şubelerinde kullanıma açılmış bulunan TAPDK Kurumsal Tahsilat Ekranında “Yeni Başvuru” ve “Süre Uzatım İşlemi” olmak üzere 2 farklı tahsilat seçeneği yer almaktadır. İşlemin doğru bir şekilde sonlandırılabilmesi için Bankada görevli memurun “tahsilatın mutlak surette Süre Uzatım İşlemi seçeneğinden yapılması gerektiği” konusunda uyarılması önem arz etmektedir.
  • Süre uzatım işlemi bedeli kesinlikle havale veya EFT gibi yollarla ya da Ziraat Bankası şubelerindeki TAPDK Kurumsal Tahsilat Ekranının yeni başvuru bölümünden, diğer bir değişle T.C. kimlik numarası veya vergi numarası beyan edilerek ödenmemelidir. Aksi taktirde işlem bedeli Kurum hesabına yatırılmış olsa dahi satış belgesi iptal duruma düşecek ve geçerliliğini yitirecektir.
  • Toptan satıcılar ile açık alkollü içki satıcılarının Ziraat Bankası şubeleri kanalıyla yapılan süre uzatım işlem bedeli ödemesine dair dekontu ve mevcut satış belgesini, perakende satıcıların ise anılan belgelerin yanı sıra ayrıca işyeri açma ve çalışma ruhsatının (aslını ibraz ederek) suretini yetkili Odaya teslim etmesi ve süre uzatım işleminin satış belgesi üzerinde gösterilmesini sağlaması gerekmektedir.
  • Yapılan süre uzatım işlem bedeli ödemesine ilişkin banka dekontu Yetkili Odaya veya Kuruma teslim edilmeyecek, satıcılar tarafından muhafaza edilecektir.
  • Belirlenen süre zarfında yukarıda belirtilen işlemlerin usulüne uygun olarak tamamlanması halinde, yeni bir belge düzenlenmesine gerek olmaksızın belgelerin geçerliliğini koruyacak olması nedeniyle, satıcıların mevcut satış belgelerini muhafaza etmeleri gerekmektedir.

Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik`in 15`inci maddesi çerçevesinde, 2012 yılı satış belgesi bedellerinin aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

Toptan Satıcılar

1. İl merkezlerinde ve Büyükşehir belediyesine dahil ilçelerde    1.795 TL.
  2. Birden fazla yerde dağıtım yapanlar için                            2.715 TL.
  3. İlçe merkezlerinde ve diğer mahallerde                                710 TL.
  4. Birden fazla yerde dağıtım yapanlar için                            1.080 TL.

Perakende Satıcılar

1. İl merkezlerinde ve Büyükşehir belediyesine dahil ilçelerde          175 TL.
  2. İlçe merkezlerinde                                                              104 TL.
  3. Diğer mahallerde (Belde, köy gibi)                                           33 TL.

Açık İçki Satıcıları

1. İl merkezlerinde ve Büyükşehir belediyesine dahil ilçelerde      710 TL.
  2. İlçe merkezlerinde ve diğer mahallerde (Belde, köy gibi)         259 TL.

Süre uzatım başvuru formuna Üyelik ve Hizmetlerimiz menüsündeki TAPDK Belgesi başlığından  ulaşabilirsiniz.