TELEFERİK`TE SONA YAKLAŞILIYOR - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

TELEFERİK`TE SONA YAKLAŞILIYOR

Haber Tarihi: 18.02.2013

Dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen Babadağ’a kurulacak teleferik için geri sayım başladı.

Teleferiğin proje ve resmi izinlerinin alınması çalışmalarını yürüten Odak Mimarlık Mühendislik Şirketi sahibi Ali Emre, bilgi alış verişi için ziyaret ettiği FTSO Başkanı Akif Arıcan’a yasal izinlerin büyük kısmının tamamlandığını, teleferik projesinin1,5- 2 ay içinde ihale aşamasına geleceğini söyledi.

Babadağ Mesire Alanını işleten Güç Birliği Şirketi Genel Müdürü ve FTSO Başkanı Akif Arıcan bölge turizmine katkı sağlayacak teleferik projesini en kısa sürede hayata geçmesi için yoğun çaba harcadıklarını dile getirdi.

Bir yandan teleferiğin bir an önce ihale edilmesi için çalışmalarını yoğunlaştıran Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının şirketi Güç Birliğince, havanın bulutlu olduğu ve zirveden uçuş yapılamadığı dönemlerde yamaç paraşütü uçuşlarının devam etmesi için 850 ve bin 200 metre rakımlı iki yeni atlayış pisti için yoğun çaba sarf ediliyor.

“Teleferiği Fethiye’ye Kazandıracağız”

Odak Mimarlık Mühendislik Şirketi sahibi Ali Emre’nin bilgi alış verişi için geldiği ziyarette bir açıklama yapan FTSO Başkanı ve Babadağ Mesirelik Alanı işleten Güç Birliği Şirketi Genel Müdürü Akif Arıcan, bakanlıklar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle geç kalan yasal izinlerin alınması için çalışmaların devam ettiğini belirterek teleferik projesinin kısa bir süre içinde ihale aşamasına geleceğini kaydetti.

Babadağ’a kurulacak teleferiğin bölge turizmi için çok önemli olduğunu belirten Arıcan, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Müşavir firma olarak anlaştığımız Odak Mimarlık- Mühendislik Şirketi resmi kurumlar nezdinde işlerimizi yürütüyor. Ali Emre Bey de çalışmaların son durumu konusunda bilgi alış verişi için bizi ziyaret etti. Teleferik projesinde sona yaklaşıyoruz. İzinlerin yüzde seksenini hallettik. Müşavir firma sahibi Ali Bey, teleferik projesinin 1,5- 2 ay içinde ihaleye hazır hale getirileceğini söyledi. Devletin kendi içindeki yapılanmasından dolayı sıkıntı yaşadık. İki Bakanlık arasında yaşanan anlaşmazlık ihale sürecini uzattı. Bakanlıklarla iletişime geçerek bunu aştık. Resmi kurumlarla olan çalışmalar yürütülürken biz de teleferik imalatçısı şirketlerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Finans konusunda da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Nisan sonunda tüm izinlerin alınarak ihaleyi açmış oluruz diye tahmin ediyoruz. Babadağ Teleferik Projesi için elimizi değil başımızı taşın altına koyduk. Yönetim kurulumuz, meclis üyelerimiz ve oda personelimizle birlikte heyecan içinde canla başla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölge turizmine çeşitlilik kazandıracak, 4- 5 ay değil, 8- 10 ay turizm yapılmasının yolunu açacak teleferiği Fethiye’ye kazandıracağız. Şu anda sosyal tesislerin de planlaması yapılıyor. Babadağ’da yapılacak sosyal tesisleri üyelerimizin işletmesi düşüncesindeyiz. Üyeleriyle rekabet eden değil, onların önünü açan destek olan bir anlayış içerisindeyiz. Ayrıca havanın bulutlu olduğu ve zirveden uçuş yapılamadığı dönemlerde yamaç paraşütü uçuşlarının devam etmesi için 850 ve bin 200 metre rakımlı iki yeni atlayış pistini sezona yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Resmi izinler 1.5- 2 Ay İçinde Tamamlanacak”

Odak Mimarlık Mühendislik Şirketi sahibi Yüksek Şehir Plancısı- Mimar Ali Emre ise resmi izinlerin tamamlanması için çalışmaların devam ettiğini belirterek en geç 1,5- 2 ay içinde resmi izinlerin tamamlanacağını dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman Bakanlığı arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bir gecikme yaşandığını ancak şu anda çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Ali Emre, “Babadağ’a kurulacak teleferik projesi 2004- 2005 yılından beri gündemde olan bir konu. Halkta hem kulak dolgunluğu hem de kulak yorgunluğu var. Bir an önce yapılmasını arzu ediyorlar. Biz de Fethiyeli olmasak ta projenin tamamlanmasını canı gönülden arzu ediyoruz.

Odak Harita, Planlama, Mimarlık, Mühendislik ve Müşavirlik Şirketi olarak planlamanın yanında resmi kurumlarla yapılan çalışmaları da yürütmekteyiz. Yaklaşık 1,5 yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarda projenin olgunlaşıp mevzuat ve yönetmeliklere uygun olarak hazırlanması konusunda tüm çalışmalar gerçekleştirildi. Zaten bu proje, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı kamu projesi. Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman Bakanlığı olarak ayrılınca ihale Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, mülkiyet Orman Bakanlığında kaldı. Dolayısıyla iki bakanlık arasında ihalenin bir köprünün kurulması lazımdı. Her iki bakanlığın arasındaki mevzuat işlemleri süreci devam etti. Bu sırada da planlama ile ilgili kurum görüşleri ve buna benzer bürokratik işlemleri tamamladık. Maksimum 1,5- 2 aylık bir süre sonunda planımızı netleştirip ihale aşamasına getirilecek. Teknik olarak önümüzde herhangi bir engel kalmamıştır. Sadece son sunum ve planın onanması gibi kısa bir süreç kalmıştır. Herhangi bir tıkanma gibi bir engel, problem söz konusu değildir. Çalışmalar planlandığı gibi devam ediyor. Yetki ayrımının ihaleyi bozmadan köprü protokolle bağlanması neticesinde ihalemiz devam ediyor. Bugün burada son ince ayarlarla ilgili bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Fethiye halkının da bu projeye destek vermelerini bekliyoruz. Bu proje halkın projesidir. FTSO’nın kamusal yapısıyla böyle bir projeyi kucaklıyor olması bize projenin geleceği için umut veriyor. Hisarönü trafik ve konut açısında yoğun bir bölge. Teleferiğin çıkış ayağının buraya gelmesiyle bir sinerji oluşacaktı. Ancak özel mülkiyetlerle etkileşimi, özellikle yabancı uyruklu yurttaşların teleferik hattının mülklerinin üzerinden geçmesinden rahatsız olduklarını belirtmişler. Bu nedenle teleferiğin çıkış ayağı Ovacık mahallesinin orman sınırından yapılacak” dedi.