Muğla Ticaret ve Sanayi Odaları, Muğla Ticaret Borsası ve Muğla Deniz Ticaret Odaları Müşterek Toplantısı Fethiye Sanayi ve Ticaret Odası'nda gerçekleştirildi. Düzenlenen "Turizm Sektöründe Sorunlar" konulu toplantıda Muğla genelinde turizmin gelişmesi önündeki engellerden altyapı ve çevre sorunları, pazarlama ve tanıtım sorunları, nitelikli işgücü sorunları, ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılamaması ve sezonun uzatılamaması sorunları masaya yatırıldı. Bu sorunlarla ilgili değerlendirmeler ve önerilerin görüşüldüğü toplantıda; çıkacak toplantı raporu paralelinde ivedilikle somut adımlar atılması ortak kararına varıldı.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası geleneksel Muğla Odaları Müşterek Toplantıları'ndan birine ev sahipliği yaptı. "Turizm Sektöründe Sorunlar" konulu Muğla Odaları Müşterek Toplantısı'nın katılımcıları arasında Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Marmaris Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Baysal, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Mevlüt Acar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Şahin, Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, Deniz Ticaret Odası Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Eskici, Fethiye Turizm Altyapı Hizmet Birliği Encümen Üyesi Günsenin Günel, Letoon Hastanesi Sahibi Hasan Aydemir, FTSO Başkan Yardımcısı Süleyman Kaya, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Çaçaron, Hisarönü Güzelleştirme Derneği Başkanı-FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Günay Özütok, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Selamettin Yılmaz; FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin yer aldı.
Arıcan: Muğla'da Kongre Turizmi Neden Olmasın?
"Turizm Sektöründe Sorunlar" konulu Muğla Odaları Müşterek Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, "Her alanda turizmin gelişmesi biz Odalara ve üyelerimize yarayacak. Biz devletten para istemiyoruz. Yatırımcının önünün açılmasını istiyoruz. Ankara'ya aktardığımız kaynağı gösterip, projeleri ortaya koyacağız. Körfez, tertemiz, marina yapılmış, kruvaziyer iskele kurulmuş, Babadağ ve Kayaköy projeleri sonuçlandırılmış olsa varın siz düşünün Fethiye'de turizm gelirlerinin kaça katlayacağını.. İstanbul'da katıldığımız BM Küresel Turizm Zirvesi'nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kongre turizminde 5 yıl boyunca bütün rezervasyonların dolu olduğunu söyledi. Bu iklim koşullarındaki Muğla'da neden kongre turizmi olmasın?" dedi.
Karakuş: İşletmelere Yeşil Bayrak Verelim
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş "Turizm Sektöründe Sorunlar" konulu toplantıda birbirinden ilginç şu önerileri getirdi: "Kış sezonuna girdiğimiz halde hala havalar çok güzel. Bunu ne Dünyaya ne de ülkemiz geneline anlatamıyoruz. Üniversitelerin aktivite kulüpleri binlerce etkinlik organize ediyor. Bu aktivite kulüplerine ulaşarak kendimizi anlatmalı ve tanıtmalıyız. Üniversiteliler için cazip paket turlar oluşturabiliriz...Hizmet fiyatlandırması ve kalitede standardizasyonu mutlaka yakalamalıyız. Farklı fiyat ve kalite uygulamaları kafaları karıştırıp, memnuniyetsizliği artırıyor. Bizler Odalar olarak işletmelere yeşil bayrak uygulamasını başlatalım. Nasıl ki mavi bayrak var. Bu zamanla yerleşecek ve standardizasyon için faydalı olacaktır."
Baysal: Marka Uzmanı İle Çalışıyoruz
Marmaris Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Baysal Muğla Odaları Ortak Toplantısı'nda son iki yılda Marmaris'te yürüttükleri markalaşma deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Baysal, "Marmaris'in önceliklerini belirleyip, çalışmayı kamuoyuna sunduk. Marmaris'e yatırım yapmaya gelenler bunları görecek. Biz marka uzmanı bir firma ile çalışıyoruz. Sağlık turizmi için İçmeler bölgesinde kaplıca var. Tahlil ettirdik. 64 hastalığa iyi geliyor. Tarih turizmi adına antik kent var. Tiyatrosunun anıt eser olarak tescilini yaptırdık. Rol model olmak temel amacımız. Taşlıca Köyü keçi peyniri çok meşhur. Turizm çeşitliliği yakalamak için balımız dahil çok şey planlıyor ve yapıyoruz" bilgilerini verdi.
"Turizm Sektöründe Sorunlar" konulu toplantıda Muğla genelinde turizmin gelişmesi önündeki engellerden altyapı ve çevre sorunları, pazarlama ve tanıtım sorunları, nitelikli işgücü sorunları, ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılamaması ve sezonun uzatılamaması sorunları ile ilgili sırayla söz alan katılımcılar çok önemli çeşitli öneriler getirdiler. Toplantı sonunda önerilerin ve başlıca projelerin yer alacağı çıkacak toplantı raporu paralelinde ivedilikle somut adımlar atılması ortak kararına varıldı.