18.02.2011 tarihinden itibaren Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından yürütülmekte olan “Turizmde İnavosyon Esaslı İş Geliştirme Projesi” kapsamında 21.11.2011 tarihinde Yat Butik Otel’de Çalıştay düzenlendi.
Bölgemizin öncelikli sektörü olan turizm sektörünün markalaşma çalışmalarına ivme kazandırmak amacıyla 2010 yılında FTSO, KOSGEB’in Tematik Proje Destek Programı’na başvuruda bulundu. FTSO’nun “Turizmde İnovasyon Esaslı İş Geliştirme” isimli projesi uygun bulunarak KOSGEB’den % 50 oranında hibe desteği almaya hak kazandı. Proje çerçevesinde 9 ay boyunca aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirildi:
Projenin son faaliyeti olan inovasyon temelli ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi ve pazar araştırması verilerine dayanarak “politika ve strateji oluşturulması” amacıyla 21 Kasım 2011 tarihinde Yat Butik Otel’de bir çalıştay gerçekleştirildi.
Söz konusu proje kapsamında Şubat ayından bu yana yapılan faaliyetleri ve çalışmalarını değerlendiren FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin’in sunumunun ardından proje kapsamında Fethiye’nin tanıtımına yönelik hazırlanan web sayfası tanıtıldı. Web sayfasında Fethiye’de sıra dışı, özgün ürün ve hizmet sunan inovasyon dostu işletmelerin ve tesislerin tanıtımının yapılacağı ifade edildi. Ayrıca söz konusu web sayfasında Fethiye’nin turistik ürünleri ve değerlerinin özgün bir üslupla, efsaneler ve hikayeler ile anlatıldığı vurgulandı.
Muğla Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu akademisyenlerince gerçekleştirilen Pazar Araştırmasının bulguları proje ekibinden Doç. Dr. Umut Avcı tarafından sunuldu.
Çalıştayda, “kentsel yenileşim” alanında kıyaslama çalışması yapmak ve bu alanda ilçemizde yapılabilecek çalışmalar için esin kaynağı olması için Muğla Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ARASTA Projesi hakkında ayrıntılı bir sunum Muğla Belediyesi İmar Müdürlüğü’nde görevli sanat tarihçisi Esin Gençtürk Gümüş tarafından yapıldı. Sunumunda Esin Gençtürk Gümüş, eskiden zahire pazarı olarak adlandırılan ancak geçen yıla kadar garaj olarak kullanılan bu alanın esnaftan herhangi bir kaynak alınmaksızın İl Özel İdaresine aktarılan emlak vergileri üzerinden pay alınarak Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına ait Yönetmelik çerçevesinde finansının sağlandığını vurguladı.
Çalıştayda ayrıca turizm hizmetlerinin sunumunda sıradanlaşmanın ötesine geçen ve yaratıcı düşünceyi faydaya dönüştüren ve bu uygulamaları belli bir sistem çerçevesinde yürüten turizm işletmelerini ödüllendirip, halka duyurmak ve böylece sektördeki diğer iş yerlerini ve kurumları inovasyon öncüsü olmaya teşvik etmek amacıyla oluşturulan İnovasyon Dostu Kurum Sistemi hakkında bilgi verildi. Bu sistem kapsamında ziyaret edilen ve inovasyon dostu işletme olmaya hak kazanan Yörük Müzesi işletme sahibi Enver Yalçın’a, Kaya Misafir Evi işletme sahibi Filiz Almalı’ya, Yonca Lodge işletme sahibi Emre Karabacak’a ve Yat Butik ve Yat Klasik Otel işletme müdürü Mustafa Argın’a FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin tarafından plaket ve çiçekleri takdim edildi.
Geleceğe yönelik yol haritası oluşturmak amacıyla yapılan çalıştayda hedef pazarlara yönelik farklı, sıra dışı destinasyon, ürün ve hizmet tasarımı yapmak, pazar geliştirmek, Fethiye’yi özgün bir destinasyon olarak konumlamak ve bunu sürdürülebilir kılmak amacıyla oluşturulan çalışma gruplarında yer alacak kişiler uzmanlık alanlarına göre belirlendi. Buna göre “Pazar Geliştirme, Destinasyon Konumlama, Kentsel Yenileşim ve Turizmde İnovasyon” olarak bölümlere ayrılan gruplar görüş ve önerilerini belirlenen grup sözcüleri ile dile getirdiler.
Tüm çalışma gruplarının sunumlarının ardından ortaya çıkan görüş ve öneriler bir politika belgesi hazırlamak amacıyla; kısa, orta ve uzun vadeli olarak stratejik yol haritasına dönüştürüldü. Çalışma gruplarından ortaya çıkan “öneriler” ve “geleceğe yönelik stratejik yol haritaları” aşağıdaki gibidir:
1. KENTSEL YENİLEŞİM Çalışma Grubu’nun Önerileri
KENTSEL YENİLEŞİM Çalışma Grubu’nun Geleceğe Yönelik Stratejik Yol Haritası
Orta vadede uygulanabilecek bir öneri: Şehir giriş-çıkışlarının yenilenmesi
Öneriyi uygulamada karşılaşılacak sorunlar: Finansal sorunlar
Tehditler: Mevcut durumun çok kötü olması
Fırsatlar: Örnek modellerin olması
Kolaylaştırıcı Unsurlar: Karayollarının çevre yolu çalışması
Uygulayıcı kurum ve kuruluşlar: Belediye ve Karayolları
Uzun vadede uygulanabilecek bir öneri: Şehirdeki binaların restorasyonu
Öneriyi uygulamada karşılaşılacak sorunlar: Bürokratik engeller, yasal düzenlemeler, finans sorunu
Fırsatlar: Binaların düşük katlı olması
Kolaylaştırıcı Unsurlar: Deprem Yönetmeliği
Uygulayıcı kurum ve kuruluşlar: Belediye ve Kaymakamlık
2. DESTİNASYON KONUMLAMA Çalışma Grubu’nun Önerileri
DESTİNASYON KONUMLAMA Çalışma Grubu’nun Geleceğe Yönelik Stratejik Yol Haritası
Kısa vadede uygulanabilecek öneriler:
Orta vadede uygulanabilecek öneriler:
Uzun vadede uygulanabilecek öneriler:
Destinasyon yönetimi ile ilgili tüm turizm paydaşlarından oluşan bir kurul oluşturmasında;
Öneriyi uygulamada karşılaşılacak sorunlar: Destinasyon yönetimi ile ilgili kurulun oluşturulmasında Fethiye’deki kurum ve kuruluşlarda güç birliği kültürünün zayıf olması
Fırsatlar: Turizm sektörü oyuncularının destinasyon yönetimi ile ilgili bir kurulda bulunmak konusunda istekli olması
Tehditler: Yerel yönetimlerin turizm sektörü çalışmalarına liderlik etme konusunda isteksiz olması
Kolaylaştırıcı Unsurlar: Yerel basının etkili olması
Uygulayıcı Kurum Ve Kuruluşlar: Turizm ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları
3. PAZAR GELİŞTİRME Çalışma Grubu’nun Önerileri
PAZAR GELİŞTİRME Çalışma Grubu’nun Geleceğe Yönelik Stratejik Yol Haritası
Orta vadede uygulanabilecek öneriler:
Uzun vadede uygulanabilecek öneri:
İşletme stoku ve müşteriler hakkında detaylı ve sağlıklı istatistikler ile turist profilinin (yaş, cinsiyet, medeni durum) saptanmasında,
Öneriyi uygulamada karşılaşılacak sorunlar:
Kolaylaştırıcı Unsurlar: Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu alana yönelik projeleri
Uygulayıcı Kurum Ve Kuruluşlar: Turizm Altyapı Hizmet Birliği
4. TURİZMDE İNOVASYON Çalışma Grubu’nun Önerileri
TURİZMDE İNOVASYON Çalışma Grubu’nun Geleceğe Yönelik Stratejik Yol Haritası
Kısa vadede uygulanabilecek öneriler:
Orta vadede uygulanabilecek öneriler:
Uzun vadede uygulanabilecek öneriler:
Kolaylaştırıcı Unsurlar: İlk yapılıyor olması ve yeni Pazar olması
Uygulayıcı Kurum Ve Kuruluşlar: Girişimciler
Detaylı Bilgi İçin: www.innovativetourismfethiye.com