Koutsikos, özellikle son yıllarda Türk girişimciler tarafından Yunanistan ve Yunan adalarında ofis ve şirketler açıldığını belirterek, ``Son 5 yılda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’ nın aktif çalışmaları ile iş yaptığımız şirket sayısında artış yaşanıyor. Önümüzdeki dönemde buradan Yunanistan`a daha fazla firmanın ihracat yapmasını diliyoruz. Biz ortaklıklar kurulmasını istiyoruz. Ortak şirketler kurulması içinde gerekeni yapmaya hazırız`` dedi.
İki ülke arasındaki turizm endüstrisini geliştirmenin Türk ve Yunan tarafı için büyük önem taşıdığına işaret eden Koutsikos, ``Bugüne kadar bir çok Türk, Yunan adalarını ziyaret ediyordu. Diğer taraftan çok fazla Yunanlı Türkiye`ye ziyaretçi olarak geliyordu. Son 10 yıl içerisinde Politikacılar ve Ticaret Odaları ile yaptığımız çalışmalar neticesinde çok iyi ilişkiler geliştirdik. Şuanda bunu daha da geliştirmek için en uygun zaman`` diye konuştu.
İki ülke arasında fuarlar ve turizmin büyük önem taşıdığını ifade eden Panaglotis Koutsikos, şunları söyledi:
``4 yıl önce Türkiye`deki Ticaret Odaları`nın katılım ile Atina`da büyük bir kongre düzenledik. Bu kongrede ilk defa bütün tur operatörlerine bir hafta Yunanistan bir hafta Türkiye olmak üzere iki haftalık paket turlar yapmayı önerdik. Tura katılanlar bu bir hafta içinde Türkiye`den istedikleri şehri seçebilecekler yine öte yandan Yunanistan`da da sadece bir adayı değil istediği adayı gezebilecekler. ``
FTSO Başkanı Akif Arıcan ise 5 yıldır yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye`den Yunanistan`a ihracat yapılmaya başladığını anlatarak, ``Coğrafi yakınlığın ötesinde, ortak tarihi ve kültürel değerleri paylaştığımız Yunanistan, yönümüzü çevirdiğimiz en önemli pazarlar arasında yer almış ve son yıllarda ülkemizin ticari ve ekonomik ilişkilerinde önemli bir konum edinmiştir.İki ülke arasında güven arttıkça ticari ilişkiler de artmaya başlamıştır. Bu, her iki ülke açısından çok iyi bir gelişmedir. Sınırlı bir başlangıçtan yapılan bir büyümedir.
2008 yılında Fethiye` den yapılan toplam 9.562.668 Dolar` lık yaş sebze ve meyve ihracatının 55.115 Dolar`lık bölümü hemen yanıbaşımızdaki sınır komşumuz Yunanistan` a yapılmıştır. İki ülke arasındaki coğrafi yakınlık göz önüne alındığında söz konusu rakamın 55 bin dolarlarda kalmasının en önemli nedeni akredite labaratuarın bulunmayışıdır.Bu engel büyük potansiyeli olan, Türkiye kıyıları ile Yunan Adaları arasındaki yaş sebze- meyve ticaretinin önünü tıkamaktadır.
Yaptığımız çalışmalarda ve ihracatın geliştirilmesinde her iki tarafın yaptığı olumlu çalışmaların büyük katkısı olmuştur. Özellikle Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panaglotis Koutsikos bize çok büyük destek verdi. Yunanistan ile artık geçmişi unutup temiz bir sayfa açmanın mutluluğunu yaşıyoruz.`` diye konuştu.
Ortak turizm paketi hazırlanması konusunda görüş birliği içinde olduklarını anlatan Karakuş, ``Bu konuda hem Yunanlı hem de Türk turizmciler olarak olumlu düşünüyoruz. Ancak bugüne kadar somut bir adım atılabilmiş değil. `` dedi.
Konuşmaların ardından Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panaglotis Koutsikos, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan`a içerisinde Türk ve Yunan yemeklerinin anlatıldığı bir kitap hediye ederken Arıcan ise başkan Koutsikos’ a, plaket sundu.