TÜRKİYE’NİN EN HIZLI BÜYÜYEN 100 ŞİRKETİ ARANIYOR - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

TÜRKİYE’NİN EN HIZLI BÜYÜYEN 100 ŞİRKETİ ARANIYOR

Haber Tarihi: 17.01.2019

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) destekleriyle gerçekleştirilen “Türkiye 100” yarışmasının bu yıl beşincisi yapılacak. Yarışma ile Anadolu’da doğru fırsatları görerek, inovasyon yapan ve istihdam sağlayan girişimcilerin kamuoyunda tanınır hale getirilmesi hedefleniyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,“Ülkemizdeki tüm girişimcilerimize sesleniyorum; ‘Şirket olarak 2015-2017 döneminde hızlı büyüdüyseniz, yüzünüzü dünyaya dönmek, yeni pazarlara açılmak istiyorsanız; gelin Türkiye 100’e başvurun. Dünyanın yıldızları arasındaki yerinizi alın” çağrısı yaptı.

SON BAŞVURU TARİHİ 31 OCAK 2019

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’ndan konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açıklamalarına yer verildi. Türkiye’nin zenginleşmesinin yolunun, daha fazla girişimci çıkartması ve hızlı büyüyen şirket sayısının artmasından geçtiği vurgulayan Hisarcıklıoğlu, açıklamasında şu konulara dikkat çekti:

“Girişimciliğin ülkemizde daha çok desteklenmesi ve takdir edilmesi gerekiyor. Başarılı insanların vitrine çıkarılmasına ve rol model olarak gençlerimize örnek olmalarına ihtiyacımız var. Zira Türkiye’nin zenginleşmesinin yolu, daha fazla girişimci çıkartmasına ve hızlı büyüyen şirket sayısının artmasından geçiyor. Amerika’da çocuklara büyüyünce kim olmak istediklerini sorduklarında, Steve Jobs veya Mark Zuckerberg gibi isimler öne çıkıyor. Ama Türkiye’deki çocuklarımız ünlü bir girişimci olmayı amaçlamıyor. Hatta hayal bile etmiyor. Çünkü ne yazık ki çocuklarımıza böyle bir vizyon verememişiz. Biz maalesef çocuklarımızı memur yapmak için uğraşıyoruz. Herkes garanti işe bakıyor. Kimse risk almak istemiyor. İşte bu algıyı değiştirmek zorundayız. Gençlerimizi ve kadınlarımızı girişimciliğe yönlendirmek zorundayız.

Öte yandan bizim 1,5 milyon girişimcimiz 15 milyon kayıtlı istihdam sağlıyor. Yani Türkiye’deki her bir girişimci ortalama 10 istihdam sağlıyor. Ülkemizde her yıl 1 milyon gencimiz çalışma hayatına katılıyor. İşsizliğin panzehiri girişimciliktir. Hem işsizlerin sayısını azaltmak hem de çalışmaya hayatına girenlerin istihdam edilmelerini artırmak için girişimci sayısını artırmaktan daha öncelikli bir işimiz yok.

İşte tüm bu amaçlarla 2007 yılında TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu, 2009 yılında da TOBB Genç Girişimciler Kurulunu kurduk. Bu kurullarımız, kısa zamanda 81 ilde Türkiye’nin en büyük girişimcilik network ağını oluşturdular. 15 bin kadın ve genç girişimcimiz ile girişimciliği Türkiye’nin gündeminde tutmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Turkcell, Vofadone, Google, Facebook, Coca Cola gibi şirketlerle yeni girişimciler oluşturmak için ortak projeler yürütüyoruz. Türkiye 100 şirketleri de, kamuoyunda girişimciliğin daha görünür olmasını ve cazip hale gelmesini sağlıyor. Buradaki başarılı girişimcilerimiz, gençlerimiz için örnek olacaklar. Ülkemiz için daha fazla girişimci yetişmesinin önünü açacaklar.”

Bu yıl beşincisi yapılacak “Türkiye 100” yarışması ile başarılı girişimcilerin sadece Türkiye’de değil dünyada da önünün açılacağına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi, küresel piyasada görünürlüklerini artırma ve uluslararası bağlantılarını kuvvetlendirme imkânı bulacaklar. Buradan ülkemizdeki tüm girişimcilerimize sesleniyorum: ‘Şirketiniz 2015-2017 döneminde hızlı büyüdüyse, yüzünüzü dünyaya dönmek, yeni pazarlara açılmak istiyorsanız; gelin Türkiye 100’e başvurun. Dünyanın yıldızları arasındaki yerinizi alın” çağrısında bulundu.

BAŞVURU KRİTERLERİ VE ÖDÜLLER

Bu yıl beşincisini düzenlenecek ve şirketlerin 2015-2017 dönemindeki yıllık ortalama satış gelirlerinin, büyüme hızının dikkate alınacağı Türkiye 100 yarışması ile başarılı şirketlere ulusal ve uluslararası düzeyde görünürlük kazandırılması ve bu şirketlerin küresel bağlantılarının kuvvetlendirilmesi amaçlanıyor. Son başvuru tarihi 31 Ocak 2019 olan yarışma ile ayrıca Türkiye 100 şirketlerinin başarı öykülerinin genç nesillere ilham kaynağı olması ve onları girişimci olmaya teşvik edilmesi hedefleniyor. Türkiye 100 başvuru koşulları şöyle:

- 31 Aralık 2014 ve öncesinde kurulan,

- 2015 yılında en az 500 bin TL satış gelirine sahip,

- 2017 yılında en az 1,5 milyon TL satış gelirine sahip,

- 2015-2017 döneminde satış gelirlerini en az yüzde 10 oranında arttıran şirketler.

Ayrıca;

- Kamu ortaklığı ve/veya halka açık olan şirketlerin başvuruları geçerli olmayacak.

- Yurtdışı merkezli bir şirketin Türkiye şubesinin başvurusu geçerli sayılmayacak.

- Başvuracak şirketlerin merkezlerinin Türkiye’de bulunması gerekli.

- Ortakları arasında Türkiye dışındaki ülkelerin vatandaşları olan şirketler de yarışmaya başvurabilecek.

- Hisselerinin yüzde 51’inden fazlası halka açık başka bir şirkete ya da bir kamu şirketine ait olan şirketlerin başvuruları geçerli sayılmayacak.

- Kar amacı gütmeyen şirketlerin başvuruları geçerli olmayacak.

- Holdinglerin başvuruları geçerli olmayacak ancak bir holdingin çatısı altındaki şirketler başvurabilecek.

- Franchise işletmelerinin başvuruları da geçerli olmayacak.

- Otomobil galerileri, kuyumcular, dağıtım şirketleri, döviz şirketleri, bankalar ve elektrik, gaz, akaryakıt ve su sağlayıcıların başvuruları geçerli sayılmayacak.

Başvurular http://turkiye100.tobb.org.tr sitesinden ücretsiz olarak yapılabilecek.