Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere Fethiye ve Seydikemer’in tarımsal ürünlerinin ön plana çıkması için çalışmalarına devam ediyor. FTSO tarafından Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’nde yetişen 2500 Fethiye Kaya inciri fidanının dağıtımının ardından çevrimiçi ‘İncir Yetiştiriciliği’ eğitimi verildi.
FTSO ile Aydın İncir Araştırma Enstitüsü işbirliğinde 16 Ocak 2023 tarihinde, coğrafi işaretli Fethiye Kaya incirinin üretiminin arttırılması ve verimli yetiştiricilik hedefleri doğrultusunda, ‘İncir Yetiştiriciliği’ eğitimi düzenlendi. Çevrimiçi düzenlenen moderatörlüğünü FTSO Dış Ticaret ve Sanayi İşlemleri Sorumlusu Özge Ertürk Hakanoğlu ve Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Bitki Sağlığı Bölümü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Hülya Ulusay’ın yaptığı eğitimde, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Islah ve Genetik Bölümü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Mesut Özen ile Bitki Sağlığı Bölümü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Eşref Tutmuş katılımcılar bilgi verdi. Eğitim kapsamında bilgilendirme sunumlarının ardından katılımcıların sorularını yanıtlandı.
İncir yetiştiriciliği eğitiminde Ziraat Yüksek Mühendisi Mesut Özen, sertifikalı fidanlar hakkında bilgi verirken, yetiştiricilik yapılacak bahçenin yeri belirlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar, dikim mesafeleri, yaş ve kurutmalık çeşitlerin özellikleri ile verimli bir hasat için gerekli ilekleme usulleri ile ilgili detaylı sunum yaptı.
Ziraat Yüksek Mühendisi Eşref Tutmuş ise eğitimde gerçekleştirdiği sunumda incir hastalık ve zararlı çeşitlerini aktarırken biyolojik ve kimyasal mücadele yolları ve uygun mücadele zamanları konusunda bilgi aktardı. Çevrimiçi eğitim, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.
Başkan Çıralı, “Coğrafi işaretli ürünlerimize talep artıyor”
Eğitimin yetiştiriciler için oldukça faydalı olduğunu vurgulayan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayacak tüm faaliyetlerde yer almaya devam edeceklerini söyledi. Aydın İncir Araştırma Enstitüsü, Seydikemer ve Fethiye Ziraat Odası’nın da desteğiyle geçen yıl dağıtılan 1500 fidanın ardından bu yıl 2500 fidan dağıttıklarını hatırlatan Çıralı, “Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak tarımsal ürünlerde tanıtım, üretim ve eğitimi bir bütün olarak görüyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerimizin de bu sayede hem satışlarda hem de üretimde yükselen bir ivme ile talep gördüğünü gözlemlemek memnuniyet verici. Fethiye ve Seydikemerin önemli ürünlerini ön plana çıkartmaya devam edeceğiz. Bunun yanı sıra çalışmalarımızı bir öteye götürüyoruz; Fethiye Kaya incirinin Avrupa Birliği’nde tescilinin sağlanması için gerekli işlemleri yapmak için adımlarımızı atıyoruz.’ diye konuştu.