VALİ ÇİÇEK`TEN TAM DESTEK - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
Loading...
Haber Galerisi

VALİ ÇİÇEK`TEN TAM DESTEK

Haber Tarihi: 20.01.2016

Odamız öncülüğünde oluşturulan Meslek Kuruluşları Güçbirliği Platformu toplantısına katılan Muğla Valisi Amir Çiçek, destek istenen projelerin gerçekleştirilmesi için çaba sarf edeceklerini belirterek "İl'de her hangi bir bürokratik engel tanımıyorum. Elbette mevzuat ve kanun doğrultusunda olacak ama sorun mutlaka çözülecek" diye konuştu.

Toplantıya İl Müdürleri ile gelen Muğla Valisi Amir Çiçek, Güçbirliği platformunca dile getirilen kruvaziyer iskele, Kaya köyünün imarı gibi sorunların çözümü için ilgili İl Müdürlerine talimat vererek sorunların aşılması için gerekli çalışmaların yürütülmesini istedi.

Toplantıda kruvaziyer iskelenin yapılması, Kaya köyünün imarı, otopark yönetmeliği ve 1/1000'lim imar planında yaşanan sorunlar ile Fethiye İşletme Fakültesi binaları ve kampus alanına giden yola kavşak yapılması ve Babadağ Teleferik Projesi konuları görüşüldü. 

Muğla Valisi Amir Çiçek konuşmasında FTSO Başkanı Akif Arıcan, yönetim kurulu ve çalışanlarına teşekkür ederek “FTSO burada ortak akılla hareket eden bir yapı kurulmasına öncülük etmiş. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odamıza, buradaki ekibe teşekkür ediyorum. Fethiye ile ilgili ortak aklın çıkarmış olduğu projeler var. Burada bu çalışmalarından dolayı ortaya çıkarılan önemli projeleri görüşeceğiz. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası başkanımızın, yönetim kurulunun, işadamlarımızın ve Fethiyelilerin gayretlerinin yanında olmamız gerekiyor diye düşünüyoruz. Ortak akılla oluşturulan, ayağı yere basan projeler var. Valilik olarak yanınızdayız. Önemli projeler kadar takibi gereken projelerin de son durumunu öğrenip bir değerlendirme yapacağız. Fethiye’de yapılması gerekli olanları zaten yapıyorlar. İlde yapılması gerekenleri de biz valiliğin kontrolünde yapmaya çalışıyoruz. Bakanlık düzeyinde yapılacakları da birlikte takip edeceğiz. Ama ilde her hangi bir bürokratik engel tanımıyorum. Mevzuat kanun ebetteki onun doğrultusunda olacak ama sorun çözülecek. Müsteşarlarımızın "İl'de yapılması gereken şu işler yapılmadığı için bunu yapamıyoruz" gibi gelecek mazeretleri kabul etmiyoruz. Bizimle çalışan gerek İlçe bazında gerek İl düzeyindeki arkadaşlarımızın bu bilinçle çalıştığına inanıyorum. Fethiye’mizin devam eden projelerinin her zaman yanındayız. Çünkü ortak bir akılla ortaya getirilen projeler her zaman ayağa sağlam yere basan ve gelece yönelik projelerdir” dedi.

Fethiye Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu dönem başkanlığı görevini yürüten İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Levent Çimen: “Sayın Valimizin Fethiye’de bu toplantıya katılması gerek platformumuz adına gerek tüm Fethiye adına gerçekten önemli bir olaydır. Valimizin yerinde sorunları birinci ağızdan dinlemek istemesi bizim için gerçekten önemlidir” dedi.

FTSO Genel sekreteri Füsun Şahin, Fethiye Meslek Kuruluşları Güçbirliği Platformunun işleyişi ve amacının yanında kruvaziyer iskele, Kaya Köyünün imarı, otopark yönetmeliği, Fethiye 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı konularında yaşanan sorunlar hakkında sunum yaptı. Platformun 14 Meslek Kuruluşundan oluştuğunu belirten Şahin platformun amacını şöyle açıkladı; "Fethiye’nin sosyal, ekonomik, kültürel sorunlarına duyarlılık göstermek, gündeme taşımak, çözüm önerileri geliştirmek ve çözümüne yönelik kamu kurum ve kuruşları nezdinde takibini yapmak, Fethiye’de meslek kuruluşları arasında işbirliğini geliştirerek katılımcı yönetim bilincinin olgunlaşmasına katkıda bulunmak".

Güçbirliği Platformunun ardından Fethiye'nin turizm istatistikleri hakkında kısa bilgiler veren Füsun Şahin, platformun çözümü için ağırlık verdiği kruvaziyer iskele konusunda, yer tespitinin yapıldığını, bölgenin imar planının yapılması için Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığındaki çalışmaların tamamlanmasının beklendiğini dile getirdi.

KURVAZİYER LİMANI VE YAT ÇEKEK YERİ MASAYA YATIRILDI

Fethiye limanının günümüz şartlarında yeterli olmadığını belirten Vali Amir Çiçek, kurvaziyer limanının önemine dikkat çekti. Dünyada turistlerin sadece karayolu ve havayoluyla gelmediğini denizyolunu da tercih ettiklerini söyleyen Vali Çiçek: “Geldiği zaman da fazlasıyla geliyor. Bir tur otobüsü belli sayıda turist taşıyabiliyor ama bir kurvaziyeri düşünün. Yaklaşık 3 bin belki de daha fazla turist getirebilecek durumda. Onun için Fethiye’yi de bundan mahrum etmememiz gerekir. Siyasi maskeyi bir kenara bırakacağız. Ben yaptım sen yaptın değil, biz yaptık deyip vatandaşın teşekkürünü alacağız. Önce Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı'nın yatırım planına aldırmalıyız. Bu arada da imar planını yaptırmalıyız. Başta bürokratlar olmak üzere herkes kruvaziyer iskelenin yapılacağına inandı Milletvekillerimizde, belediyelerimizde, bürokratlarımızda, sivil toplumda bunu yapacak. Bu vebal hepimizin olduğu için kimse masadan uzaklaşamayacak” diye konuştu.

Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan: “Bölgemizin özel bir tarafı var. Dünyanın Akdeniz’deki en eski 2 tane limanı bizim bölgemizde. Bunun birisi Patara, birisi de Gemiler Koyu. Deniz yoluyla geçmişte en fazla ticaret yapıldığı 2 tane liman bizde. Dolayısıyla dünyada kruz müşterileri arasında bölgemizin antik tiyatrolarıyla beraber en fazla ilgi çeken yer burası. Bizim kruz acentalarıyla görüşmelerimiz oldu. Onlarında Fethiye ile ilgili talepleri var. Kruzla ilgili öncelikle yapılması gereken kruz müşterisinin en fazla gezmek istediği, talep ettiği şeyler Fethiye’de bulunmakta. Fethiye olarak bu konuda yapabileceğimizi yaptık. Bundan sonra büyükşehir Belediyesi’nin ve Ankara’nın iyi çalışması lazım ki bir an önce hayata geçsin. Çünkü bununla ilgili elimizde yatırımcı da var” dedi.

“HANGİ BELEDİYEYLE ÇALIŞACAĞIMIZI BİLMELİYİZ”

Arıkan: “Biz platform olarak hangi belediye ile çalışacağımızı bilirsek işi biraz daha hızlandırırız. Çünkü biz 1 senedir Fethiye bölgesi olarak seçimlerden dolayı çok fazla yol alamadık. Şimdi bu zamanı, bu açığı kapatmamız için bizim birazcık daha hızlanmamız gerekiyor. Karaot ile ilgili davalar açıldı ama davalar bizim lehimize sonuçlandı. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla işimiz var. Çevre Bakanımıza konuyla ilgili bir sunum yapmamız gerekiyor. Konunun hassasiyetini ona anlatabilmemiz gerekiyor. Bunu anlatabilirsek karaot projesi biran önce hayata geçer. Bunların olması Fethiye turizmini canlandıracaktır. Çünkü Fethiye’den denizi kaldırdığımız zaman Fethiye’de turizm olmaz” diye konuştu.

Kruz projesiyle ilgili bakanlık yetkililerinin bölgede alan çalışması yaptıklarını hatırlatan FTSO Başkanı Akif Arıcan, platform olarak kurvaziyer limanı ve yat çekek projelerinin hayata geçmesi için her türlü desteği vereceklerini ve yatırımcı bulacaklarını da söyledi. Arıcan: “Bütün mesele Ankara’da yer seçiminin ve imar planının yapılıp projenin bir sahibinin olması. Milletvekilimiz Hasan Özyer de yatırımcı bulunması halinde işin takibinin daha kolay yapılacağını söyledi. Gerekirse yatırımcı bulalım” dedi.

FTSO Genel Sekreteri Füsun şahin Kaya Köyünün imar planının olmaması nedeniyle ciddi sıkıntı yaşandığını belirterek "Kaya köyünün tamamını kapsayacak ve bölgenin ihtiyaçlarına cevap verecek halkın katılımı ile taleplerine cevap verecek bir plan çalışması yürütülmelidir. Levissi Bölgesi’nde tarihi binaların olduğu bölgenin bir an önce turizme kazandırılması için; 1. Proje ile ilgili yerel halk bilgilendirilmeli ve desteği alınmalı, 2. İhaleye esas yapılacak projede yatırımcıların fikirleri dikkate alınmalı" dedi.

FTSO Başkanı Akif Arıcan Kaya köyünde imar planının olmaması nedeniyle Kayalıların Kaya köyünde yaşayamadığını belirterek "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kaya köyü için şuanda imar planı çalışması yapıyor. İmar planının ihalesi 2016 yılının ortasında yapılacak. 2017 yılının başında imara açılacağını biliyoruz. İmar planının, bütün halkın ihtiyacını karşılayacak nitelikte olması gerekiyor. Kaya'da dokuyu bozmadan, yüzde 10'u geçmeyen bir yapılaşma istiyoruz" dedi.

Muğla Valisi Amir Çiçek Kaya Köyünün imarının mutlaka çıkarılması gerektiğini belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcinin görüşlerini aldı. Amir Çiçek konuşmasında "Levissi bölgesi korunmalı, aşağısı da turizm köyü şeklinde olmalı. Planlamacılar buna dikkat edecektir. “Kayaköy turizme yönelik bir köy. Levissi bölgesindeki binaları restore ederek butik evler haline getirebilmeliyiz. Kayaköy’de imar planı yapılırken bütün bunlar dikkate alınacaktır. Yerel yönetimin ve sizlerin de görüşü alınacak. Kayaköy’de şuanda düzensiz bir turizm var. Biz istiyoruz ki orası alt yapısıyla, imarıyla arkasında da denize açılan bir turizm olsun.” dedi.

TELEFERİK ANKARA’YA TAŞINMADAN HALLEDİLMELİ

Toplantının üçüncü en önemli gündem maddesinde teleferik projesinde gelinen aşama konuşuldu.

Muğla valisi Amir Çiçek, Babadağ teleferik projesinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının büyük gayret gösterdiğini belirterek "Teleferik projesi tamamlandığında bölgeye katkısı çok fazla olacak. Turizme yeni bir hareket getirecek. Babadağ ve yamaç paraşütü hakkında yabancı dergilerde çok güzel yorumlar yer alıyor. teleferik yapıldıktan sonra bu beğeni daha da artacaktır" dedi.

FTSO Başkanı Akif Arıcan, teleferik projesinin hayata geçirilmesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek "Bürokrasiden kaynaklanan gecikmemiz oldu. Geçen yıl faaliyete geçirdiğimiz 1200 pisti sayesinde kış aylarında da uçuşlar yapılıyor. Uzakdoğu'lu tatilciler ciddi rağbet ediyor. 1200 Pisti teleferik hattının dışında kaldı. Şimdi imar planı içine alınması için çalışıyoruz. Bu arada da ihale şartnamesi hazırlanıyor" dedi. Arıcan, Fethiye Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Teleferiğin planlamasını yapan şirket ve bütün ekiple koordineli bir şekilde çalışıldığını belirtti.

FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, daha önce hazırlanan imar planının onaylanması sırasında iki bakanlık arasında yaşanan yetki karmaşası nedeniyle 3 yıl 7 ay zaman kaybı yaşandığını belirterek süre uzatımı istediklerini dile getirdi.

Şahin: “Proje ilk olarak Hisarönü Bağ tepeden başlıyordu. Burada kamulaştırma yasası çerçevesinde irtifak hakkı gündeme gelince orada özel mülkiyetin üstünden geçemememiz sebebiyle Hisarönü’nden kalkış istasyonunu kaldırdık. Bu durumda kalkış istasyonu Montana’nın arkasına alınması gündeme geldi. Burada da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genel kurallarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. İmar planında revizyona ihtiyacımız var” diye konuştu.

FTSO’nun bu projeyle ilgili önemli çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Vali Çiçek: “Teleferik projesi tamamlandığı an ulaşım kolaylaşacak. Yamaç paraşütünde atlama sayıları artacak” dedi.Teleferik projesinde yaşanan sıkıntıların Ankara’ya taşınmadan halledilmesi gerektiğine dikkat çeken Vali Çiçek: “Küçük işler büyük işlere engel olur. Teknik sorunları çözmek için çözüm yolları bulalım. Hangi alanda yetkiler mi bir biriyle çakışıyor, bir engel mi var bunları biz çözelim. Ankara bunu çözemez” dedi.

Otopark yönetmeliği konusunda yaşanan sıkıntı nedeniyle inşaatların durduğunu belirten Güçbirliği Platformu Dönem Başkanı Levent Çimen "27.10.2015 tarihinde Muğla Büyükşehir Belediye’si tarafından onaylanan ve yürürlüğe giren OTOPARK YÖNETMELİĞİ ile ilgili olarak, Fethiye Belediyesi’nin ÖÇK bölgelerinde kalan mahallelerinde ihtilafa düşülmüştür. ÖÇK Bölgelerinde büyükşehir otopark yönetmeliğinin mi yoksa genel otopark yönetmeliği mi  uygulanacak   belirsizlik olduğundan için   tüm inşaat proje işleri beklemektedir. Ayrıca İlçemizde mevcut imar parsellerinin küçük olması, kat yüksekliklerinin az olması  bölgemizin doğası gereği 12 ayın yaklaşık 8-9 ayının balkon ve/veya teraslarda geçirildiği ve ilçemizin imar adalarının yaklaşık %85’inin yapılaşmış olduğu düşünüldüğünde, Fethiye 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı’nın revize edilmesi gerekmektedir" dedi.

Muğla Valisi Çiçek, "Yöneticilik riske girmektir. kanun var tüzük var, yukarıya sorulacak olan konu var sorulmayacak olan konu var. Muğla'da 5 ÖÇK alanımız var. Beşi de sorunlu. Özel Çevre Koruma oraya bir şey yapmama kanunu değil. Koruyarak kullanmanın yolunu açmadır. Özel kanun genel kanundan önce kullanılır" diye konuştu.

FETHİYE ÜNİVERSİTESİNİN YOLU AÇILACAK

FTSO Başkanı Arıcan: “İşletme Fakültesi 2014-2015 Eğitim öğretim döneminde 3 bölüm açıldı. 156 öğrenci alındı. Bu seneki yeni eğitim öğretim döneminde 300 daha öğrenci alındı. Şuanda burada mevcut 4 tane blok vardı. 2 tanesini üniversitemiz devletin desteğiyle bitirdi.  Çevre düzenlemesi ve elektrik yerleşimi ihalesi de önümüzdeki günlerde yapılacak. Bir tane binanın kabasını dernek kurarak biz yaptık. Fakültenin bitmesi için 2 buçuk milyona daha desteğe ihtiyacımız var” dedi.

Vali Çiçek: “Muğla’nın ilçeleri çok fazla. Üniversite senatomuz ve rektörümüzde dahil açılımı sağlıyorlar. Ama hangi ilçeye hangi bölgeye faydalı olacak fakülte yapımına çalışıyorlar. Eğer sizler başladığınız binayı bitirseniz üniversitede destek olacak. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin fakülteleri burada çoğalırsa yarın buraya üniversite talebiniz doğar” dedi.

GÖCEK TÜNELİ GÜNDEME GELDİ

Göcek Tüneli’nin ücretli olmasından rahatsız olan Mimarlar Odası Fethiye Temsilcisi Gökhan Güngör: “Dalaman, Ortaca, Köyceğiz’den günü birlik Fethiye’ye gelişler arttı. Ama ücretlerin artması vatandaşlar arasında sıkıntı yaratıyor. En azından üstten geçen yolu daha kullanılabilir hale getirilmesi konusunda bir çalışma YAPILMALI" DEDİ.

Vali Çiçek: “Göcek Tüneli’ndeki durumun mevcut hukuki durumu var. Ücretler çok pahalı. Sorun olunca Karayolları Genel Müdürlüğü’nden ilgili birime nedenini sorduk. Sözleşmeye göre yılbaşında ücretlerde bir artışın olduğunu söylediler. Yılda bir defa gelip geçen için problem değil ama bu bölge insanı için problem. Karayolları Genel Müdürlüğü bu konuda vatandaşa yönelik, turizme yönelik ne yapabileceklerse hukuki yönden çalışmaları sonuçlandıracaklar. Karayolları genel müdürü üst yolun trafiğe uygun olduğunu da söyledi. Ama tünel geçişlerinde vatandaş odaklı, turizm odaklı bir iyileştirme de yapılacak. En hukuki yolu işletme sahibinin süresini kısaltmak olur” dedi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki toplantıya Vali Amir Çiçek, İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Şeren, Kültür ve Turizm İl Müdürü Veli Çelik, İl Sağlık Müdürü Dr.Cihan Tekin, Tarım İl Müdürü Nazif Ekici, İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Faruk Akıncı, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Aşık, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, İMO Fethiye Temsilcisi ve Güç Birliği Dönem Başkanı Levent Çimen, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, Pazarcılar Odası Başkanı Adem Hıra, Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Fethiye SMMMO'dan Rıza Aydın, Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliğinden Gökhan Gürol, Elektrik Mühendisleri Odası Fethiye Temsilciliğinden Veli Önver, TÜRSAB Batı Akdeniz BYK Başkanı Süleyman Kaya, FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Özütok, FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin katıldı.

 

 

Haber Galerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) internet sitesinde, çerezler kullanılarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Kesinlikle gerekli çerezler, web sitemizin çalışması amacıyla kullanılmaktadır. Kesinlikle gerekli olmayanlar ise, açık rıza vermeniz halinde sitemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve kişiselleştirme (gizlilik tercihiniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak) amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılacaktır. Çerez tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetebilirsiniz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için web site gizlilik ve çerez politikasını , web sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlenecek kişisel verileriniz için ise web sitesi aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.