4 Mayıs 2012 Cuma günü Yat Butik Otel`de Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından gerçekleştirilen “Yeni Çek Kanunu ve Ticari Hayatımıza Yansımalar” konulu seminere konuşmacı olarak İstanbul Ticaret Odası Mali Müşavir Dr. Veysi Seviğ katıldı. FTSO Başkanı Akif Arıcan seminer başlangıcında yaptığı konuşmada, yeni çıkan yasaları çok iyi analiz etmek gerektiğini belirterek, FTSO olarak üyelerin bilgilendirilmesi için çaba sarf ettiklerini, bu tür çalışmaların da devam edeceğini söyledi.
Yeni çıkan kanunla çek işinin bittiğini, alış verişlerde mutlaka iş akdinin düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Seviğ, çekin karşılıksız çıkması durumunda alacaklının cezalandırdığını belirtti. Veysi Seviğ, yeni kanunla neredeyse kişilerin karşı karşıya getirildiğini, ileriki günlerde çek tahsili konusunda illegal yapılanmaların ortaya çıkacağını dile getirdi.
İstanbul Ticaret Odası Mali Müşavir Dr. Veysi Seviğ, yeni çıkan çek yasası ile ilgili görüşlerini dile getirirken, yasanın sakıncalı yönlerini ve çek alıp verirken nelere dikkat edilmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu. Soru cevap tarzında düzenlenen seminerde yeni kanunla gelen sıkıntılar nedeniyle neredeyse çek kullanmayın denildiğini belirten Veysi Seviğ, karşılıksız çeklerin neredeyse hiçbir yükümlülüğün kalmadığını, 10 yıl çek kullanmama cezası verildiğine dikkat çekti. Çekin karşılıksız çıktığında ikinci gün savcılığa şikayet etme zorunluluğunun olduğunu belirten Seviğ, çekin arkasının yazdırılması için de bankalardan ciddi evrakların istendiğine dikkat çekti. Çeki alan kişinin kimlik tespitinden sonra çekin arkasının yazılığını, bunun içinde uzun süreler geçtiğini belirten Seviğ, bu aşamadan sonra şikayet edilebileceğine dikkat çekti. Konuyla ilgili örnekler veren Seviğ, gayrimenkul satımında çek karşılıksız çıkarsa alacağın çekteki miktarın dışında belediye yada tapudaki beyan değerinden işlem göreceğini, ayrıca gayrimenkulünü satan kişinin maliye ile de eksik beyan nedeniyle sıkıntı yaşanacağını dile getirdi.
Çekin karşılıksız çıkması durumunda borçlu şirketse, yönetim kurulunu bağlamadığını, sadece şirketi bağladığını belirten Seviğ, limited şirketlerde ise müdürün sorumlu olduğunu söyledi. Avrupa ülkelerinde çek üzerindeki tutarın bankada karşılığının olup olmamasına bakılmaksızın ödendiğini belirten Seviğ, ülkemizde ise çek karşılıksız çıkınca nerdeyse alacaklının cezalandırıldığını söyledi. Karşılıksız çek için hapis cezasının kaldırılmasının eleştirildiği seminerde yeni çek kanunuyla, devletin alacak-verecek işlerinde aradan çekilerek, kişileri karşı karşıya getirdiğini, bunun ilerleyen zamanlarda ciddi sosyal olaylara neden olabileceğine dikkat çekti. Öte yandan yeni yasayla çekin tahsili zorlaşırken, bunu karşılayacak illegal yapılanmalarında ortaya çıkacağına işaret edildi. Seviğ, alış verişlerde mutlaka alım satım akdinin yapılması gerektiğine işaret etti.