Mesleki Yeterlilik Kurumu ile imzalanan protokol çerçevesinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde hazırlanmakta olan Yamaç Paraşütü Pilotu (Tandem) (Seviye 5) Meslek Standardı'na ilişkin Çalıştay 5 Ekim 2016 tarihinde yapıldı.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının, Mesleki Yeterlilik Kurumuna başvurarak tandem pilotluğunun meslek olması ve standartlarının belirlenmesi için başlattığı çalışmalar devam ediyor. Bu çalışma kapsamında tandem pilotluğu taslak meslek standardı hazırlanmış ve 6 Haziran 2016 tarihinde kurum görüşlerine açılmış idi. 5 Ekim 2016 tarihinde FTSO binasında yapılan çalıştayla kurumlardan gelen görüşler değerlendirildi.
Çalıştay'a, Mesleki Yeterlilik Kurumu Meslek Standartları Daire Başkanlığı adına Ayşe Gülçin Ertekin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nü temsilen Uzman Dilek Özbay ve Uzman Erhan Yücesoy,Muğla Valiliği il Kültür Turizm Müdürlüğü adına Avukat Mehmet Demirsar, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji AD öğretim üyesi ve uluslararası paraşüt hakemi Prof. Dr. Şahin Sırmalı, Muğla İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Eriş Başaran Akça, Fethiye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Uğur Çomak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Zorba, Türk Hava Kurumu Daire Başkanı Bekir Sıtkı Akyüz, Türk Hava Kurumu Fethiye Şube Müdürü Mustafa Özkaya, TÜRSAB Batı Akdeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Turgut Kahya, Ölüdeniz Pilot Kooperatifi Başkanı Tandem Pilot Celal Yıldız, Ölüdeniz Pilot Kooperatifi A Kategori Tandem Öğretmen Pilotu Faruk Bozkurt katıldı.
Çalıştayda 'Resmi Görüş' sürecinde gelen görüşler, ölçme ve değerlendirme uzmanı ve meslek standartları ve mesleki yeterlilik danışmanı Eyyüp Onat'ın moderatörlüğünde, katılımcılar tarafından değerlendirilerek Yamaç Paraşütü Pilotu (Tandem Seviye 5) Taslak Meslek Standardı'na yansıtıldı.
Tandem Yamaç Paraşütü Pilotluğu Meslek Standardına Kavuşuyor
Meslek Standardı Çalıştayı'nda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, tandem yamaç paraşütü faaliyetinin bölgenin turizm ekonomisine olan katkısını anlatarak; Babadağ ve Türkiye'nin tüm bölgelerinde tandem yamaç paraşütü yapan pilotlar için hazırlanan meslek standardının önemini vurguladı. Başkan Arıcan, Mesleki Yeterlilik Kurumu çatısı altında hazırlanan Yamaç Paraşütü Pilotu (Tandem) (Seviye 5) Taslak Meslek Standardı'nın oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Füsun Şahin, ekonomik faaliyet olarak yapılan tandem yamaç paraşütü pilotlarının meslek standardının oluşturulması ve Resmi Gazete'de yayınlanması ile; bu mesleği yapan kişilerin faaliyetlerinin yasal dayanağı olacağını belirterek standardın sektöre yapacağı olumlu katkılarına değindi.
Çalıştayda tandem yamaç paraşütü faaliyetinin spor mu yoksa meslek mi olduğu sorularına yanıt verildi. Net rakamlarla 2015 yılında 121.585 atlayışın gerçekleştiği ve bu atlayışlardan 99.530 adedinin tandem (ikili) ticari uçuşlar olduğunun belirtildiği toplantıda, tandem yamaç paraşütü mesleğinin ve hazırlanmakta olan standardın önemi vurgulandı.
Meslek Standardının İçeriğinde Neler Var?
İlgili mevzuatı kapsayan meslek standardı; iş sağlığı ve güvenliği kapsamında güvenli çalışma, acil durum planlarını; iş organizasyonunu; kalkış, uçuş esnası ve inişe ait süreçlerini; yamaç paraşütü bakım ve muhafaza işlemlerini, kalite ve mesleki gelişim faaliyetlerinin nasıl yürütülmesi gerektiğini ve meslekle ilgili diğer konuları ayrıntılarıyla açıklıyor.
Süreç Nasıl İşleyecek?
Yamaç Paraşütü Pilotu (Tandem Seviye 5) Taslak Meslek Standardı, tüm görüş ve düşüncelerin standarda yansıtılmasının ardından Mesleki Yeterlilik Kurumu Spor ve Rekreasyon Sektör Komitesi'ne sunulacak.
Meslek Standardı hazırlama işlemleri; ilgili komitenin meslek standardını incelemesi ve değerlendirmesi sonrasında Mesleki Yeterlilik Kurumu onayı ve Resmi Gazete'de yayımlanma süreçleri ile tamamlanıyor.