Yat Çekek Yeri konusunda Önemli Adım - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Haber Tarihi: 20.10.2009

Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan` ın 20 Ekim 2009 Tarihli Basın Açıklaması;

Değerli Basın Mensupları,

9 Ekim 2009 tarihinde ilçemizin ve ilçemizde faaliyet gösteren sektörlerimizin sorunları ve çözüm önerilerinin karar mercilerine iletilmesi amacıyla Likya World otelinde yapmış olduğumuz toplantının ilk sonucunu almış bulunmaktayız.  Bundan duyduğumuz memnuniyeti tüm üyelerimiz ve Fethiye kamuoyu ile paylaşmak amacıyla bugün biraraya geldik.

Odamızın 9 Ekim 2009 tarihinde gündeme getirdiği  sorunlar ve çözüm önerileri raporumuz   toplantımıza katılan AK Parti milletvekili Yüksel Özden’e  toplantı sonrası verildi. Sayın vekilimiz de bu raporda  yer alan 5 temel sorunu Ankara’da ilgili Bakanlıklar nezdinde yapacağı çalışma sonucunda çözüme kavuşturacağına dair söz verdi.

Bu söze istinaden en temel sorunlarımızdan ilki olan yat çekek yeri ile ilgili ilk adımı 16 Ekim 2009 tarihinde attık.

Malumunuz  bir turizm ilçesi olan Fethiye’mizde turistik otellerin yanı başında faaliyet gösteren yat çekek yeri ve imalathanelerin Fethiye Yanıklar Karaot mevkiine taşınmasının önünde bazı engeller vardı.

1999 yılından beri modernize olmak için çalışan tekne inşa ve çekek yerlerinin Fethiye içindeki yerinden bir an evvel kurtulmaları için maliye hazinesine kayıtlı olan 95` inci parselin en kısa zamanda S.S. Fethiye Yat ve Çekek İmalat ve Yapımcıları Sosyal Tesisler Kurma ve İşletme Kooperatifi` ne tahsis edilmesi talep edilmekteydi.

1999 yılından bu yana çözümlemeyen ve kronikleşen bu problem, nihayet çözüm aşamasına ulaşmıştır. Milletvekilimiz Sayın Yüksel Özden’in liderliğinde  Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak şahsım,  Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Türkkan ve Fethiye Yat ve Çekek İmalat ve Yapımcıları Sosyal Tesisler Kurma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Bülent Taşan’dan oluşan bir heyet 16 Ekim 2009 tarihinde Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürü ile görüşme yapmıştır.

Görüşmeye Tersaneler Genel Müdür Yardımcımız  da katılmış ve Karaot mevkiindeki hazineye kayıtlı  95` inci parselin  kooperatife en kısa zamanda  tahsisinin sağlanması konusunda mutabakat   sağlanmıştır. Tahsisin önündeki bürokratik engeller kaldırılmıştır.  Tahsisin de en kısa zamanda gerçekleştirileceğinin sözü,   en yetkili makamlar tarafından verilmiştir.

İlçemize yılda 7 milyon dolar katma değer sağlayan  yat imalat ve çekek işleri  ilkel ve zor şartlar altında yapılmak yerine artık Karaot Mevkiinde modern bir yat çekek ve imalat alanına kavuşacaktır.

Ayrıca 2010 Martına kadar  Fethiye içindeki mevcut imalathanelerin 13 Şubat 2009 tarihinde yayınlanan Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yerlerine İşletme İzni Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereğince işyeri ruhsatı almaları gerekmektedir. Ancak mevcut yat imalathanelerimiz   imalat yapılan yerin  turizm alanı olması sebebiyle işyeri açma ruhsatı alınamadığı için tersane ruhsatı alamamaktadır.

Atmış olduğumuz bu adımla yat imalatçılarımızın  bu sorunun da çözüme kavuşturmuş olacağız.  Fethiyeliler olarak kurumlararası işbirliğini sağlayıp, ilçemize birlik beraberlik içinde sahip çıkmamız halinde tüm sorunlarımızı çözebileceğimizi tekrar eder, saygılarımı sunarım.

Akif ARICAN