Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda (FTSO), Tekne İmalatı, Bakım ve Onarım Sektör Toplantısı gerçekleştirildi. Fethiye’de faaliyet gösteren yat ve tekne imalat sektöründen temsilcilerin katıldığı toplantıda FTSO’nun proje okulu kapsamına aldığı Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yat ve tekne imalatına yönelik öğrenci yetiştirilmesi planlanan bölüm hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Sektör sorunlarına ilişkin değerlenmede ise Karagözler Mahallesi’ndeki yat çekek yerinin taşınması konusu ön plana çıktı.
FTSO Meğri Salonu’nda 9 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Yat ve Çekek İmalat ve Yapımcıları Sosyal Tesisler Kurma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Bülent Taşan ile Fethiye’de yat ve tekne imalatı, bakımı ve onarımı alanlarında faaliyet gösteren sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda ilk olarak FTSO’nun proje okulu kapsamına aldığı Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yat ve tekne imalatına ilişkin nitelikli eleman yetiştirilmek üzere açılması planlanan bölümler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Sektör temsilcileri marin elektrik, ahşap masif, boya, arma, torna mobilya ve iç dekorasyon alanında yetişmiş nitelikli elemana ihtiyaç duyduklarını belirterek mesleki eğitime ve sektörün ihtiyaçlarına katkı yapacak girişim nedeniyle FTSO’yu tebrik etti.
“Yat çekek yeri biran önce taşınmalı”
Toplantının devamında sektör temsilcilerinin sorun ve talepleri kayıt altına alındı. Karagözler Mahallesi’ndeki yat çekek yerinin taşınması konusunu gündeme getiren sektör temsilcileri 20 yıldır konuşulan projelerin hayata geçirilemediğini belirterek, yetersiz alanda zor şartlar altında çalıştıklarını söyledi. Karagözlerdeki yat çekek yerinin boya ve kimyasal atıklar nedeniyle Fethiye Körfezi’ni kirlettiği belirtilen toplantında, büyük imalat kapasitesinin kötü fiziki şartlar nedeniyle heba olduğu vurgulandı. İmalatta Avrupa standartlarını yakalayabilmeleri için tesislere ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle ihracatın da sekteye uğradığını aktaran sektör temsilcileri, Fethiye’de tekne bağlama kapasitesinin de ivedilikle arttırılması gerektiğinin altını çizdi.
FTSO ile Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni proje okuluna dönüştürdüklerini vurgulayan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Üyelerimizin kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması noktasında büyük bir girişim yaptık. Mesleki eğitim veren lisemizi proje okulumuz kapsamına alarak destekliyoruz. Eğitim kadrosunu belirlemede ve okula açılacak yeni bölümlerin tespitinde doğrudan karar alabilecek konumdayız. Üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda bölümler açacak, bu bölümleri eğitime uygun şekilde donatacak, bölümleri tercih eden öğrencileri de burslarla destekleyeceğiz. Gemi ve yat imalatı da yetişmiş kalifiye elemana doğrudan ihtiyaç duyduğumuz bir sektör. Bu nedenle katılımcılarımızın da görüşlerini alarak, okulumuzdaki gemi imalatı bölümünü geliştirmek ve Fethiyemizin ihtiyaçlarına doğrudan hizmet verecek hale getirmek istiyoruz. Katılımcılarımızın görüşlerini derleyerek bu konudaki yol haritamızı netleştireceğiz.” dedi.
Yat çekek yerinin taşınması için uzun süredir mücadele ettiklerini sözlerine ekleyen Başkan Çıralı, “Konuyu Ankara’da üst düzey makamlara defalarca ilettik. Çalışmalar yaptık ancak hala sonuç alınamadı. Bölgemiz ve denizcilik sektörümüz açısından çok önemli bir konu. Birçok açıdan yat çekek yerinin artık Karagözler’de kalamayacağı aşikar. Somut bir adım henüz göremiyor olsak da ben bu konunun yakın zamanda çözüleceğini inanıyorum. Sektör temsilcilerimizle konuştuk. Yeni bir rapor halinde bu konuyu tekrar Ankara’ya taşıyacağız. Taşınması noktasında yeni bir girişim daha başlatmakta fayda görüyorum. 20 yıllık sorunun artık nihayete erdirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.