Yatırım Projeleri Fizibilitesi ve Finansmanı Toplantısı Gerçekleştirildi - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Yatırım Projeleri Fizibilitesi ve Finansmanı Toplantısı Gerçekleştirildi

Haber Tarihi: 08.02.2012

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Bankalar Birliği işbirliğinde, Muğla Ticaret Odası`nın ev sahipliğinde 6 Şubat 2012 tarihinde, bu yıl sekizincisi düzenlenen Yatırım Projeleri Fizibilitesi ve Finansmanı konulu toplantı Muğla`da gerçekleştirildi.

Toplantıya Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Kaya, Yönetim Kurulu Üyesi Murat Soydan,  Muğla Vali yardımcısı Ali Kamil Başar, Muğla Belediye Başkan Vekili Yavuz Kayı, TOBB Başkan Yardımcısı ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin başkanları ile Muğla, Afyon, Manisa ve Aydın`daki tüm oda ve borsaların temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ve TOBB Başkan Yardımcısı Başkanı Bülent Koşmaz, "Muğla önemli bir potansiyele sahip ve hala işlenebilecek yüksek yatırım olanaklarına sahip bir ildir. Muğla uygulayacağı doğru projelerle turizm, tarım ve madencilik alanındaki potansiyelini daha ileriye taşıyacaktır. Bir süredir Birlik bünyesinde Ticaret Sicil Gazetesi Elektronik Arşivleme çalışmalarını yürütüyoruz. Bu çalışma çerçevesinde Türkiye`de 1 milyon civarında faal firmanın olduğunu görüyoruz. Her yıl yaklaşık 100 bin yeni işletme kuruluyor. Ama ne yazık ki bu işletmelerin ömrü yaklaşık 5 ila 10 yıl arasında değişiyor.Çok kolay şirket kuruyoruz ama bunları büyütemiyoruz. Firmaların kazancının artmasına katkı sağlamak istiyoruz" dedi. Türkiye`nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi, 500 milyar dolar ihracat, 25 bin dolar kişi başına düşen gelire sahip olmayı hedeflediğini anımsatan TOBB Başkan Yardımcısı Bülent Koşmaz, bu hedeflere ulaşmada potansiyelin verimli kullanılmasının önemine işaret ederek, şöyle konuştu: ``Anadolu`daki firmalara sorduğumuzda en büyük sorunun finansmana erişim olduğunu görüyoruz. Şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu finansal araçların geliştirilmesini ve tüm şirketlerimizin bu araçlardan haberdar olmasını sağlamalıyız. Avrupa`daki ekonomik sorunlar nedeniyle bütün dünyada döviz fiyatlarındaki hareketlilik arttı. Bu aşırı hareketlilik firmalarımızın sipariş, nakit dengesi ve döviz pozisyonu konularında planlama yapmalarını zorlaştırıyor. Bu alanlarda şirketlerimizi bilgilendirmek zorundayız. Şimdi bu yönde bir adım atıyoruz. Türkiye Bankalar Birliği ile yaptığımız işbirliği sayesinde bankacılık sektörü ile Reel Sektör arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ufuk açıyoruz. Özellikle bu alanda firmalarımıza yol göstermek, bu tür imkânlara daha kısa yoldan ve daha kolay nasıl ulaşacaklarını anlatmak için bu organizasyonu düzenliyoruz. Yatırım projeleri fizibiliteleri ve güçlü finansman, ihracat sigortası, türev enstrümanlarla kur riski başta olmak üzere piyasa risklerini azaltma, sermaye piyasalarından kaynak sağlama gibi konularda üyelerimizin bilgi birikimini arttırmak, ufuklarını genişletmek istiyoruz. Bu bilgilendirme seminerleri ile özel sektör ve bankacılık temsilcilerinin arasında kurulan güven köprüsünü güçlendiriyoruz, bilgi alış verişini arttırıyoruz, firmalarımızın kazancının artmasına hep birlikte katkı sunmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar 7 toplantı gerçekleştirdik. Anadolu`nun pek çok ilinde firmalarımızın sahiplerini ve yöneticilerini; ülkemizde hangi finansman imkânı varsa; o finansman imkânına en kısa yoldan nasıl ulaşılır; anlattık. Ege Bölgesi`ndeki Afyonkarahisar, Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan 8. toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Bu vesile ile Türkiye Bankalar Birliği`ne tekrar teşekkür ediyorum`` dedi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise TOBB ve Türkiye Bankalar Birliği arasında imzalanan protokol çerçevesindeki bilgilendirme toplantısının Muğla`da düzenlenmesinden mutluluk duyduklarını dile getirdi. Karakuş, Muğla`nın önemli bir potansiyele sahip olduğunu, uygulanacak doğru projelerle turizm, tarım ve madencilik alanındaki potansiyelini daha ileriye taşıyacağını vurguladı.

Toplantıda, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası yöneticileri Mustafa Kadaifçi, Tuna Taşpınar ile Coşkun Kanberoğlu, katılımcıların sorularını yanıtladı.