18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Deprem Yönetmeliği’nde yer alan ağır hükümler kafa karıştırdı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapılan toplantıda Deprem Yönetmeliği ve yeni yönetmelikle getirilen ilave zemin etüdleri ve raporlar ele alındı.
FTSO Meclis Başkan Yardımcısı Nurettin Metin Sevinç başkanlığında gerçekleşen toplantıya Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Güzide Özkaya, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Süreyya Gürol, FTSO 3 Nolu Meslek Komitesi Başkanı Habib Demir, Komite Başkan Yardımcısı Erdem Can Cüceoğlu, 3 Nolu Meslek Komitesi Üyeleri Ömer Yıldırım, Serkan Deveci, Fethiye Jeoloji Mühendisleri Odası üyeleri, İnşaat Mühendisleri Odası üyeleri, katıldı.
Yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek tüm binaların ve bina türü yapıların tamamının veya bölümlerinin deprem etkisi altında tasarımı ve yapımı ile mevcut binaların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli kuralları ve minimum koşulları belirleyen Yönetmelikle ilgili yapılan toplantıda Yönetmeliğin yürürlük tarihi itibari ile 18 Mart olduğu istişare edilip 18 Mart tarihinden bu yana uygulamada yaşanan sorunlar görüşüldü. Yönetmelik ve hükümlerinin uygulaması ve istenecek hususlar hakkında Fethiye Belediyesi nezdinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Güzide Özkaya, “Yönetmelik gereği istenen test sonuçları ve analiz değerleri gelmediği sürece istenen izni çıkaramayız. Dolayısıyla inisiyatifimiz dışında gelişen bu durumdan dolayı bizler de üzüntü içindeyiz” diye konuştu.
Toplantıda yasal düzenlemeye ilişkin katılımcılara görüşünü ileten Jeoloji Mühendisleri Odası yetkilileri, yer altı suyuna ilişkin verilerin toplanması ile bölgesel deprem özelliklerini de kapsayan Yönetmelik ile daha önce 1 birim olan işin 10 birime çıktığını, kullanılan test cihazları çeşitliliğinin arttığını, buna bağlı olarak işçilik, laboratuvar sürelerinin uzadığına dikkat çekerek zemin etüt fiyatlarındaki artışa tüm bu değişikliklerin neden olduğunu açıkladılar.
Kendisi de inşaat sektöründe faaliyet gösteren Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Şevket Süreyya Gürol da inşaat sektöründe birden bire ortaya çıkan özellikle jeolojik etüd fiyat artışlarının sektörü tedirgin ettiğini ifade ederek, “Daha önce bir birim olan maliyet, 7 kat artışla 7 birime çıktı. Dolayısıyla bu artışın nedeni anlaşılamıyor. Sektör temsilcileri olarak bu artışın nedenini anlamak istiyoruz” dedi.
Toplantı sonunda fiyat artışının sebebi olan Yönetmelik’te yer alan testlerin Fethiye bölgesinde uygulanmasının gerekip gerekmediği hususunda konuya taraf tüm odaların desteği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden de uzman görüşü alınarak bir rapor hazırlanması ve Fethiye Belediyesi’ne iletilmesi yönünde ortak görüş oluştu. Alınan görüş doğrultusunda Fethiye Belediyesi de konuyu üst mercilere taşıyarak görüş alacak. Gelecek cevap doğrultusunda sorun tekrar değerlendirilecek.