6. Türk-Yunan Medya Konferansı Swissotel Grand Efes`te 17 Eylül 2010 tarihinde düzenlendi.
İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi ve Temas Grubu Üyesi Panagiotis Koliopanos`un yanısıra Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangolos ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’ nın katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan da katılımcılar arasında yer aldı.
Konferansın ardından değerlendirmede bulunan Akif Arıcan, bu konferansın Türk-Yunan dostluğunun gelişmesine, iki ülke arasındaki iş birliğinin artırılmasına katkıda bulunacağına inandığını kaydetti.
Arıcan değerlendirmesinde şunları söyledi:
“Coğrafi yakınlığın ötesinde, ortak tarihi ve kültürel değerleri paylaştığımız Yunanistan, “Komşu ve Çevre Ülkelerle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi” çerçevesinde yönümüzü çevirdiğimiz pazarlar arasında yer almış ve son yıllarda ülkemizin ticari ve ekonomik ilişkilerinde önemli bir konum edinmiştir.
1.Rodos Turk İhraç Ürünleri Fuarı”nda Muğla bölgesinden 64 firma toplam 1.244 m2 ile söz konusu fuara katılmış ve katılımcı firmaların fuar süresince toplam 10 milyon Euroluk iş bağlantıları ve bayilik sözleşmeleri yaparak Türkiye’ye döndükleri gözlenmiştir.
İki ülke arasında güven arttıkça ticari ilişkiler de artmaya başlamıştır. Bu her iki ülke açısından çok iyi bir gelişmedir. Sınırlı bir başlangıçtan yapılan bir büyümedir.
Yine sağladığımız bu başarının ardından Yunanistan’ da 2. Rodos Turk İhraç Ürünleri Fuarı’nı düzenleyerek, bir önceki senede yakalamış olduğumuz başarıyı eksikliklerimizi gidererek sürdürmüş bulunmaktayız.
Her iki ülke arasındaki Turizm, tarım ve sanayi alanında atılacak yeni adımlarla bu hacim daha da genişletilebilecektir.
İlçemiz nüfusunun %55` lik kısmı tarımla uğraşmaktadır. İlçemizden yaş sebze ve meyve ihracatında domates ihracatı önemli bir paya sahiptir. 2008 yılında domates ihracatı toplam yaş sebze ve meyve ihracatının %97` sini oluşturmuştur.
Coğrafi yakınlık göz önünde bulundurulduğu zaman ilçemizde yetişen ürünlerin dalından koparıldıktan hemen sonra Rodos’ taki dostlarımızın sofrasında bulunması içten bile değildir.
2008 yılında Fethiye` den yapılan toplam 9.562.668 Dolar` lık yaş sebze ve meyve ihracatının 55.115 Dolar`lık bölümü hemen yanı başımızdaki sınır komşumuz Yunanistan` a yapılmıştır.
İki ülke arasındaki coğrafi yakınlık göz önüne alındığında söz konusu rakamın 55 bin dolarlarda kalmasının en önemli nedeni akredite laboratuarın bulunmayışıdır.
Bu engel büyük potansiyeli olan, Türkiye kıyıları ile Ege arasındaki yaş sebze- meyve ticaretinin önünü tıkamaktadır.
Yaş meyve sebze sektöründe Yunan Adalarına önemli bir potansiyelimiz olmasına rağmen, Adalarda uluslararası akreditasyonu haiz bir laboratuar bulunmaması nedeniyle ihraç ürünlerimiz Atina’ya gönderilerek analize tabi tutulmakta bu durum da zaman ve maliyet kaybına neden olmaktadır.
Yunanistan ile dış ticarette karşılaştığımız sorunlar içerisinde en önemlilerinden birisi de vize problemidir. Vize konusunda, gerek alırken ortaya çıkan sıkıntılar gerekse vize süresinin yetersiz oluşu iş adamlarımızın faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemektedir.
Karşılıklı ticaretin artması için iki ülke işadamlarının ziyaretlerini daha da kolaylaştıracak adımların atılması, Türk işadamlarının yaşadığı vize probleminin çözülmesi konusunda gerekli çalışmaların başlatılması gerekmektedir.
Yunanistan’daki yasal çerçeve Türk işadamlarının yatırım yapmasını engellemektedir. Engellerin kaldırılması halinde Türk iş adamları Yunanistan’da yatırım yapabileceklerdir.
İvedilikle çözümlenmesi gereken en önemli sorunlardan birisi de ürünlerin ihracatında karşılaşılan nakliye sorunudur. Ürünlerin Yunanistan` a gönderilmesi esnasında karşılaşılan yüksek nakliye bedelleri, ürünlerimizin maliyetlerini arttırmakta, düşük maliyetleri ile avantajlı konumdaki ihraç ürünlerimiz, söz konusu fahiş nakliye bedelleri ile sahip oldukları avantajlarını yitirmektedirler.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, komşularımızla gerek ikili, gerekse bölgesel düzeyde yakın iş birliğinin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyor ve geliştiriyoruz.
Bu çalışmalarda, aynı coğrafyayı paylaştığımız, benzer kültüre sahip, dostluk ve komşuluk ilişkileri içerisinde yaşama arzusundaki Türk ve Yunan halklarının büyük etkisi vardır. Yunanistan ile mümkün olan her alanda iş birliğinin geliştirilmesi için, resmi kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel sektörün de yoğun çaba sarf etmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde yakınlaşma süreci kalıcı ve köklü bir yapıya dönüşebilir.”