FTSO ile Yunus Emre Vakfı arasında imzalanan işbirliği protokolü ile ilçemizin tanıtımının başta Çin olmak üzere birçok ülkede kapsamlı olarak yapılması sağlanacak.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof.Dr.Şeref Ateş, Akif Arıcan’ın dile getirdiği Kaya Köydeki kiliselerin restore edilmesi konusunu Kültür ve Turizm Bakanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş’a bizzat ulaştıracağını dile getirdi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Yunus Emre Vakfı arasında yapılan protokolle birlikte önümüzdeki günlerde Fethiye’ye Çinli gazeteciler gelecek ve Fethiye’nin Çin pazarında tanıtımı yapılacak. Gazetecilerden oluşan heyet 3 gün boyunca Fethiye ve çevresini gezecek. Şeref Ateş, geçtiğimiz yıllarda da Çin pazarına yönelik bu tür tanıtım çalışmaları yaptıklarını ve dönüşlerin olumlu olduğunu söyledi. İlk gelen gazeteci grubun yaptığı haberlerin Çin medyasında geniş yankı bulduğunu kaydeden Ateş, Çin’in devlet televizyonunda anahaber bültenlerinde bu gezinin yer aldığını belirtti.
Türkiye’nin kültür ve sanat alanında yakın ve uzak coğrafyalarda tanıtılması amacıyla kurulan Yunus Emre Enstitüsü ile Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası arasından 19 Eylül Salı günü işbirliği protokolü imzalandı. Protokol imza törenine Enstitü Başkanı Prof.Dr.Şeref Ateş, FTSO Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Üyeleri Günay Özütok, Ahmet Gürsu Özdemir, Mehmet Adnan Bakırcı, Ömer Eriz, Halit Saraç katıldı. İmza töreninde Fethiye’nin tarihi değerleri ele alındı. Akif Arıcan, son yıllarda Uzak Doğulu turistlerin sayısında artış yaşandığını, bu turistlerin Fethiye’ye Kaya Köyü görmek ve Babadağ’da yamaç paraşütü yapmak için geldiklerini söyledi. Arıcan, Vakfın mütevelli heyetinde Dış İşleri Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanının bulunması sebebiyle her iki bakanlığı ilgilendiren Kaya Köydeki tarihi kiliselerin restore edilmesi gerektiğini vurguladı. Arıcan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Prof.Dr. Şeref Ateş’e Kaya Köy Kilisesinin resmedildiği Tomris Okçu tarafından yapılan yağlı bpya tablo hediye etti. Ateş, konuyu Kültür ve Turizm Bakanına yapacakları sunumda dile getireceğini ve tabloyu kendilerine ulaştırılmak üzere aldığını söyledi.
Yunus Emre Vakfı’nın Mütevelli Heyetinde Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Prof.Dr.Numan Kultulmuş, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı Dr.İsmet Yılmaz TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yer alıyor.
Tarih turizmi ile öne çıkan pek çok ülkeden daha eski ve zengin tarihi esere sahip olduğumuzun altını çizen Akif Arıcan, “Ülkemizde taş üstüne taş koymak hepimizin sorumluluğunda. Biz de Fethiye olarak koskoca bir ülkenin bir ilçesindeyiz. Hedef ve hayallerimizle, bölgemiz için sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Çok önemli bir tarihsel geçmişe sahibiz. Tarihi ve kültürel değerlerimize daha nasıl sahip çıkabiliriz, nasıl ortaya çıkartabiliriz FTSO yönetimi ve çalışanları olarak bu konuda sorumluluk hissediyoruz. Ülkemizin değerinin bilincindeyiz. Birçok yurt dışı seyahat ve gezilerde görüyoruz ki bizim kadar tarihi olmayan yerler 50-100 yıllık geçmişlerine sahip çıkmışlar. Bizim ise 1000-5000 yıllık eserlerimiz var.” dedi. Kaya Köyünün ‘koruyarak kullan’ ilkesi çerçevesinde turizme kazandırılması gerektiğini kaydeden Arıcan, Kaya Köy’ün fotoğraflarını ve tarihi kilisenin eski yıllardaki fotoğraflarını Prof.Dr.Şeref Ateş ile paylaştı.
Çinli gazeteciler 3 gün Fethiye’yi gezecek
Enstitü Başkanı Prof.Dr.Şeref Ateş, birkaç yıl önce de Fethiye’ye Çin’den ünlü ve gazetesi gezileri düzenlediklerini ve bu bölgedeki Uzak Doğulu turist sayısında yaşanan artışta bu gezinin etkili olduğunu söyledi. Çin’e yönelik tanıtım çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Şeref Ateş, geçtiğimiz hafta Çin’in en ünlü program sunucusu Will Liu’nun Türkiye’ye geldiğini 22 Eylül itibariyle de gazetecilerden oluşan grubun Türkiye’ye geleceğini söyledi. Ateş, gazetecilerin gezi programlarında 3 günü Fethiye ve çevresine ayırdığını kaydetti. İlk gelen gazeteci grubun yaptığı haberlerin Çin medyasında geniş yankı bulduğunu kaydeden Ateş, Çin devlet televizyonunun anahaber bültenlerinde bu gezinin yer aldığını belirtti.
Yunus Emre Enstitüsü 100 yurt dışı merkezi ile Türkiye’yi tanıtıyor
Enstitünün yapısı ve çalışmalarından da bahseden Şeref Ateş, “Enstitü olarak şu an yurt dışında 53 merkezimiz var. Bir de üniversitelerle anlaşmamız var. Bu anlaşmalar çerçevesinde yurt dışında yüzden fazla irtibat noktamız var. Vakıf olduğumuz için özel sektörden sayılırız. Daha aktif yerel ağlar oluşturuyoruz. Bu ağlar vasıtasıyla da yurt dışından Türkiye’yi Türk kültürünü tanıtıyoruz. Misyonumuz Türkiye’nin imajını pozitif hale getirmektir. Bazı yerlerde o olmasa bile en azından irtibatlı hale dönüştürmek. İnsanlar bizi her zaman sevmek zorunda değil ama iş yapmak, tanışmak, irtibatta olmak her zaman önemli. Türkiye’nin bu anlamda çok önemli kaynakları var. En önemli kaynağı girişimci insan kaynağı. Bizim avantajımız Yunus Emre Enstitüsü olarak orada bir merkez açmamız ve orada bir personelimiz bulunduğu için yerel ağlar oluşturuyoruz. Bizdeki yapı ataşeliklerden farklı olarak somut bir şekilde yararlı olabilecek ilişkiler kurmak. Merkezlerimizi yurt dışında bir AVM gibi açıyoruz. Buradan giden ne varsa sergiliyoruz. Bu noktada sizlerle işbirliği içinde çalışmak bizleri onure eder.”ifadelerini kaydetti.
Konuşmaların ardından protokol imza törenine geçildi. Akif Arıcan ve FTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Şeref Ateş’e Kaya Köy kilisesinin resmedildiği yağlı boya tablo hediye etti. Şeref Ateş, “Kadere inanırım. Fethiye’ye geliş yolunda Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş’un yarın enstitümüzü ziyaret edeceği haberini aldım. Kendilerine bu tabloyu hediye ederek Kaya Köydeki kiliselerin restorasyonu konusunu kendilerine ileteceğim” dedi.
Yunus Emre Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü
Yunus Emre Vakfı; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla 2007 yılında kuruldu.
Yunus Emre Enstitüsü ise Vakfa bağlı bir kuruluş olarak bu Kanunun amaçlarını gerçekleştirmek üzere yurt dışında kurduğu merkezlerde yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra ülkemizin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri yürütmekte, ayrıca bilimsel çalışmalara destek vermektedir.
2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışında 53’ten fazla kültür merkezi bulunmaktadır. Kültür merkezlerimizde verilen Türkçe eğitiminin yanı sıra, farklı ülkelerdeki eğitim kurumlarıyla yapılan işbirlikleri ile Türkoloji bölümleri ve Türkçe öğretimi desteklenmektedir. Kültür merkezleri aracılığıyla kültür ve sanatımızı tanıtmak amacıyla birçok etkinlik düzenlenmekte, ulusal veya uluslararası etkinliklerde ülkemiz temsil edilmektedir.