ZİRAAT BANKASINDAN ARICAN’A ZİYARET - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

ZİRAAT BANKASINDAN ARICAN’A ZİYARET

Haber Tarihi: 06.05.2016

Ziraat Bankası Bölge Yöneticisi Recep Özdemir, Ziraat Fethiye Müdürü Caner Yıldırım ve Ziraat Bankası Likya Şubesi Müdürü Okan Önder Gürhan; 5 Mayıs 2016 tarihinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan’ı ziyaret etti. Ziyarette Fethiye ekonomisi hakkında bilgi ve görüş alışverişinde bulunuldu.

Oldukça samimi bir atmosferde geçen ziyarette Fethiye'nin ekonomisi hakkında görüş alış verişinde bulunuldu. Fethiye’nin alabalık, mermer, tarım ve turizm gibi oldukça fazla değere sahip olduğunu belirten Akif Arıcan, “Fethiye’nin elinde oldukça fazla değer var. Bunlardan biri de yıllardır sürüncemede kalan yat-çekek yerinin taşınması durumu. Bu tersane de 3-4 milyon dolarlık tekneler üretiliyor. Daha modern bir üretim merkezine dönüşmesi şart. Bunun içinde mutlaka fiziki şartların ve alt yapının uygun olduğu bir yere taşınmalı. Bu sektörde bir çok başka sektörü beseleyen lokomotif bir sektör. Küçük sanayinin büyük kısmı buradan besleniyor. Sene de 3-4 büyük yatın inşa edildiğini düşünelim. Bu Fethiye ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Fethiye’de tarım ve turizm dışında ciddi bir alabalık üretimi ve ihracatı mevcut. Fethiye, Türkiye’nin 1 Numaralı alabalık üretim merkezi. Mermer ihracatı da azımsanamayacak bir paya sahip.” dedi.

“Tüccar istikrar ve güven ister”

Ziraat Bankası Bölge Yöneticisi Recep Özdemir ‘in bölge ekonomisine ilişkin sorularını cevaplayan Akif Arıcan, yurt içinde ve yurt dışında yaşanan gelişmelerin Fethiye ekonomisine de olumsuz yansımaları olduğunu kaydetti. İş adamlarının güven ortamının yeniden tesis edilmesini istediğini vurgulayan Arıcan şöyle konuştu: “Geçen sene mayıs ayı turizm verilerine göre %20’lik bir düşüş söz konusu. Fakat reel sektöre baktığımızda bu oranın %40’lara kadar düşmesi bekleniyor. Turizmcilerin görüşü de bu yönde. Rusya’dan gelen 4.5 milyon turistten 3.5 milyonunun gelmeyeceği ve bunun da sektöre 12 milyon dolar küçülme olarak yansıyacağı öngörülüyor. Ülkedeki siyasal ve ekonomik durumlar tüccarları riski en aza indirmek adına kendilerini rölantiye almaya mecbur bırakıyor. Çünkü tüccar istikrar ve güven ister. Maalesef şu anda böyle bir ortam söz konusu değil.”

Turizm 12’aya Yayılmalı

Akif Arıcan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgede turizm sezonunun 12 aya yayılması yönünde çalışmalar yaptıklarını belirtti. Odanın bu yöndeki çalışmalarını konukları ile paylaşan Arıcan, Babadağ’da 1200M. Pistinin açılması ile birlikte paraşüt uçuşlarının 12 boyunca yapıldığını söyledi. Arıcan, son zamanlarda Babadağ Teleferik Projesi üzerinde yoğun mesai harcadıklarını belirterek bu projenin de hayata geçmesi ile birlikte bölgede turizm hareketliliğin artacağını kaydetti.

Arıcan, Fethiye kruvaziyer liman yapılması için FTSO tarafından yapılan Fethiye Kruvaziyer Liman Fırsat Analizi Raporu hakkında Ziraat Bankası yöneticilerine bilgi verdi. Arıcan, projenin Bakanlığın programına alındığını ve Fethiye’ye kruvaziyer liman yapılacağını ifade etti.

Fethiye eğitim şehri olacak

Fethiye’nin turizm ve tarım şehri olmasının yanı sıra bir eğitim şehri de olması için çalıştıklarını söyleyen Arıcan, Fethiye İşletme Fakültesinin kurulması ve binalarının yapılmasında önemli rol oynadıklarını söyledi. Fakülte binalarından birinin de toplanan bağıl ve yardımlar yapıldığını belirten Arıcan, Ziraat Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Meslek Yüksek Okulunun da fakülteye dönüşmesi ile birlikte Fethiye Üniversitesine doğru gerekli aşamaların gerçekleşmiş olduğunu belirtti.

Akif Arıcan, iş adamalarının güven duydukları müşterilerine destek sağladığı gibi bankaların da müşterileri olan iş adamlarına kolaylık sağlaması gerektiğini söyledi. Ziraat Bankası Bölge Yöneticisi Recep Özdemir, güven duydukları müşterilerine erekli kolaylıkları sağladıklarını belirterek birden fazla yapılandırmaya gidebildiklerini ifade etti.